Евтините държавни жилища вече са забранени за следващата власт

Премиерът, депутатите, министрите, областните управители, шефовете на агенции и комисии и членовете на политическите кабинети в правителството нямат право да купуват или заменят държавни имоти. Тази забрана беше въведена с промени в Закона за държавната собственост, които бяха приети окончателно от парламента в сряда една година след скандала с ведомствените жилища.

Ограничението важи и за заместниците на ръководителите на всички институции, създадени със закон или постановление на кабинета, както и за главните секретари на парламента, на Министерския съвет, на администрацията на президента и на министерствата. Правото да купуват държавни жилища, ателиета и гаражи вече имат само служителите в администрацията с поне три години стаж в съответната институция. Те обаче ще ги плащат поне по данъчна оценка. Досега имотите се оценяваха по специална тарифа в правилника към Закона за държавната собственост. След поправките в закона и замяната на държавни имоти с частни ще става само след оценка на независим експерт, но на не по-ниски цени от данъчната оценка на обекта.

По време на дебатите Васил Маринчев от ДСБ настояваше замяната на държавни имоти да става по пазарни цени, но подкрепи идеята продажбите да стават поне по данъчна оценка. Председателят на правната комисия в парламента Анелия Мингова също застъпи тезата, че продажбите и замените на недвижими имоти частна държавна собственост трябва да са по данъчна оценка. Депутатите решиха още, че държавата не може да апортира имоти и вещи, собственост на дружества от забранителния списък за приватизация.


С поправките в закона максималният срок за отдаване под наем на държавни имоти беше увеличен от три на десет години. От три на пет години беше удължен и срокът за отдаване под наем на публична държавна собственост, но остана ограничението подобна практика да е само по изключение.

Промените в Закона за държавната собственост са следствие от скандала за продажбите на минимални цени на държавни жилища, който се разрази миналата година. Тогава стана ясно, че директорът на пресслужбата на правителството Цветелина Узунова, бившият шеф на икономическата дирекция на Министерския съвет Полина Иванова и депутатката Гадар Хачикян са купили ведомствени апартаменти на цени, в пъти по-ниски от пазарните. Премиерът Симеон Сакскобургготски назначи специална комисия, която разкри много нарушения при продажбата на правителствени жилища, и премиерът реши апартаментите да бъдат върнати или доплатени. Това обаче така и не се случи, защото юристите на Министерския съвет не можаха да измислят механизъм за развалянето на договорите за продажба. Поправките в закона обаче не могат да регламентират тези случаи, защото той не важи със задна дата. През цялото време на проверките се обясняваше, че евтините жилища се раздават на ниски цени, за да се стимулират държавните служители, които били с ниски заплати. След проверките се оказа, че мнозинството от възползвалите се никога не са били държавни служители. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK