"Трансперънси" разследва концесията на магистрала "Тракия"

В българския клон на международната неправителствена организация за борба с корупцията "Трансперънси интернешънъл" са наели експерти да разследват сделката за магистрала "Тракия", но най-рано в понеделник ще обявят изводите. Това съобщи вчера изпълнителният директор на "Трансперънси" Диана Ковачева. В организацията не са получили данни от подписания във вторник договор за концесията, нито отговор от министър Валентин Церовски на писмото, с което поискаха да бъдат конституирани като независим наблюдател на сделката.

Преди дни Церовски постави под съмнение политическата независимост на председателя на управителния съвет на "Трансперънси" Огнян Минчев. Министърът е изпратил отговора до централата на организацията в Берлин, поне така прочетохме в медиите, обясни Ковачева. В Германия обаче още не е получено обяснение от Церовски. Преди подписването на договора за концесията с консорциума между трите португалски компании и двете български държавни дружества министърът обеща, че ще го покаже публично, но това не се случи.

Междувременно депутати от СДС внесоха в сряда във Върховната касационна прокуратура сигнал срещу концесията и поискаха да се образува предварително производство, което да установи виновните длъжностни лица и те да бъдат предадени на съд. Според СДС е завишена умишлено цената за изграждане и таксата за преминаване по магистралата и наред с това предмет на концесионирането бил не само пътят, а и бензиностанциите, мотелите и обществените заведения от двете му страни. С това се нанасят щети на държавата и данъкоплатците, каза депутатът Христо Кирчев. Като доказателства сините представили на прокуратурата публикации в печата и изказвания на участници в преговорите. От пресслужбата на прокуратурата уточниха, че сигналът е приет и ще се запознаят с него според закона.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK