Нина Чилова поема контрола в туризма

Министърът на културата и туризма Нина Чилова поема контрола в туристическия сектор, след като в петък излязоха в Държавен вестник промените в Закона за туризма, с които той официално преминава към ръководеното от нея ведомство. Досега браншът беше към Министерството на икономиката. Според измененията определянето на категорията на туристическите обекти (хотели, вилни селища, ресторанти, заведения) и регистрацията на туроператорите вече ще се извършва от министъра на културата и туризма.

Това става по предложение на експертни комисии, в които влизат с равен брой гласове представители на министерството, на Агенцията по туризъм и на национално представените сдружения в съответния сектор. За да бъде призната браншовата организация за национална, тя трябва да обединява най-малко 33% от фирмите в сектора, пише в закона.

В промените е посочено, че регистрацията на туроператори и агенти и определените категории на туристически обекти, извършени от министъра на икономиката, се запазват. В случаите, когато към датата на влизане в сила на измененията има започната процедура за регистрация, съответно за издаване на удостоверение за регистрация за туроператорска или туристически агентска дейност от министъра на икономиката, тя се довършва от министъра на културата и туризма. Същото се отнася и за категоризирането на туристическите обекти.


Изпълнителният директор на Агенцията по туризъм вече може да налага глоби и имуществени санкции при извършването на контрол за спазване на изискванията от туроператорите, агентите и при категоризацията на хотели, ваканционни селища, ресторанти и заведения, пише в промените. Кметовете на общини също ще могат да налагат глоби и имуществени санкции при контрола им над категоризирането на туристически обекти с по една и две звезди. Основните институции в сектора са Агенцията по туризъм, Комисията по търговия и защита на потребителите (КТЗП) и общините.

Агенцията и общинските администрации следят за несъответствията на обектите с изискванията за категоризиране, а комисията контролира от позицията на икономическия интерес на потребителите, т.е. да се предлага такава услуга, каквато е обявена. Агенцията по туризъм и общините обаче до момента не можеха да налагат санкции, тъй като нямаха такова право по закон.

--------

Агенцията по туризъм наскоро определи състава на експертните комисии, от които ще зависи определянето на категоризацията на туристическите обекти и регистрацията на туроператорите и агентите. В комисията за туристическите обекти ще влизат трима представители на агенцията, един на Министерството на културата и туризма и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и на Българската туристическа камара. Членове на комисията за туроператорите ще бъдат трима експерти от агенцията, един от министерството и представители на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Сдружението на IATA - агенциите и Българската туристическа камара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK