Първите компании се ангажираха с фонда за болни деца

Група компании и бизнес организации обещаха да помагат за операции на деца в чужбина като системно даряват средства в центъра "Фонд за лечение на деца". Това стана на първата среща между представители на центъра и девет фирми и работодателски организации, която се състоя в Министерството на здравеопазването в сряда. На разговора дойдоха членове на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Българския съюз на частните предприемачи “Възраждане”, Асоциацията на индустриалния капитал, “Мобилтел”, “Нестле - България”, “Булгаргаз”, “Овергаз” и “Актавис”.

Директорът на фонда д-р Николай Добрев и председателят на Обществения съвет към него проф. Иван Черноземски запознаха бизнеса с ролята и състоянието на центъра. Плановете са срещите с големи компании да се провеждат всеки месец. Крайно време беше да се създаде подобен фонд, напълно подкрепяме тази възможност за помощ на децата, каза след срещата Костадин Шарков от БСЧП "Възраждане". Подобно мнение изказаха и останалите представители на бизнеса. Те обаче отказаха да споделят какви суми планират да дарят. Обяснението беше, че не искат да злоупотребяват с възможността за помощ, като я превръщат в реклама на компаниите си.

Много често сме разбирали, че пари, които сме дарявали за болни деца, са отивали другаде, радваме се, че сега няма да бъде така, заявиха още шефовете на фирми. Според проф. Черноземски основаването на фонда ще сложи край на фалшивите дарителски кампании, които съществуват в момента. "Децата, които се нуждаят от толкова скъпо лечение в чужбина, не са чак толкова много. Когато техните имена се оповестяват редовно и хората знаят за дейността ни, няма да се лъжат", обясни проф. Черноземски. Министърът на здравеопазването Славчо Богоев каза, че ще се мисли за механизъм, по който да се контролира и работата на фондациите, за да се избягват всякакви злоупотреби.


Центърът "Фонд за лечение на деца" беше основан с решение на Министерския съвет в края на миналата година, за да финансира скъпи операции в чужбина. Той започна дейността си със субсидия от 5 млн. лв. от централния бюджет, идеята обаче е да набира средствата си от дарения. В момента доброволните постъпления в него са 527 хил. лв., като 500 хил. от тях даде НДСВ, останалите 27 хил. лв. са от 250 дарители. За два месеца работа във фонда са постъпили 42 молби за помощ. Одобрени за лечение досега са 10 деца, едно от тях се завърна след успешна операция, а друго замина миналата събота за Австрия. До средата на април за лечение ще заминат още две деца, които са на 10 и 12 години. Те ще претърпят костномозъчна трансплантация. За операциите на всички десет деца досега са отпуснати общо около 800 хил. лв.

-----------------------------

Дарителската сметка на център “Фонд за лечение на деца” в БНБ е:

БНБ - Централно управление

Банков код: 6619661-1

Банкова сметка: 3000128907

БИН: 730201000-1

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK