Церовски ядоса и висшите магистрати

Правителството иска от Висшия съдебен съвет (ВСС) 14 млн. лв. за сградата на бившето Главно управление на Строителните войски (ГУСВ), сега предприятие "Строителство и възстановяване" в София. Преди седмица кабинетът се съгласи в имота, който се намира на бул. "Цар Борис III", да се настани Софийският районен съд, но не я предостави безвъзмездно на магистратите, а настоява да я купят.

"Получихме писмо от министъра на регионалното развитие Валентин Церовски, в което като принципал на предприятието ни съобщава цената. Ние не разполагаме с подобна сума и затова искаме от правителството да ни я отпусне от резервите в бюджета", обясни членът на ВСС проф. Александър Воденичаров.

Според него, ако районният съд се настани в сградата на ГУСВ, ще са необходими около 11 млн. лв. за ремонт и преустройството й за нуждите на магистратите - обособяване на съдебни зали, помещения за арестантите, канцеларии и архиви. Освен това в нея ще се настани и Софийската районна прокуратура. Районният съд е най-големият и натоварен в страната. Сегашната му сграда е много тясна и често се отлагат дела заради липса на зали. Според магистратите 14-те млн. лв., които иска Церовски, покриват точно дълговете на "Строителство и възстановяване" към кредиторите. Според членове на ВСС целта на Церовски е чрез продажбата предприятието да покрие дълговете си, тъй като в момента банките не го считали за надежден клиент и не му отпускали кредити.

Междувременно ВСС реши да избере чрез пряко договаряне фирмата, която да ремонтира бившата сграда на Софийския апелативен съд на ул. "Позитано". Магистратите се отказаха от обявяването на обществена поръчка, защото реконструкцията на помещенията за арестантите и архивите изисквали мерки за сигурност. Със същия аргумент преди 4 години шефът на Върховния касационен съд Иван Григоров избра фирмата, която ремонтира Съдебната палата в София. Оттогава досега продължават скандалите около палатата.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK