Цвета Маркова: Няма сведения за българска следа в атентата срещу папата

В събраната информация за атентата срещу папа Йоан Павел Втори в архивите на ЩАЗИ няма нищо, което да сочи каквато и да е връзка на България със случая. Това каза председателят на

ДИКСИ Цвета Маркова на пресконференция във външно министерство, на която бяха представени данни, събирани от ЩАЗИ и Службата за архива на държавната сигурност на бившата ГДР от 1982 година.


В пресконференцията участваха също заместник-министрите на външните и на вътрешните работи Гергана Грънчарова и Бойко Коцев.

По думите на Маркова документите на ЩАЗИ категорично доказват липсата на каквито и да било сведения за българска следа в атентата срещу папата. Тя уточни, че документите съдържат кореспонденция, водена между ЩАЗИ и Държавна сигурност за механизмите при медийното отразяване на ситуацията в периода 1982-1985 година.

Председателят на ДИКСИ увери, че до броени дни документите, предоставени от ЩАЗИ, ще бъдат публични. Очаква се, информацията да бъде публикувана в интернет страниците на българските

институции.

Цвета Маркова участваше в българската делегация, която се завърна снощи от посещение в Германия. Делегацията се запозна с архивни документи на ЩАЗИ, свързани с т.нар. "българска следа" в атентата срещу папата.

В отговор на въпрос председателят на ДИКСИ уточни, че получените при посещението в Германия документи на ЩАЗИ ги има в комисията на Методи Андреев.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK