Започват преговори между синдиката на учителите и държавата

След тежки преговори в Министерството на финансите /МФ/ Синдикатът на българските учители /СБУ/ към КНСБ и синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" подписаха споразумителен протокол с държавата по повод синдикалните искания на българските учители. Съгласно протокола от вторник започват национални преговори между синдикатите и държавата, на които ще бъдат разгледани всички стачни искания на учителите, съобщи пред журналисти председателят на КНСБ Желязко Христов.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов и председателят на СБУ Янка Такева, които по-рано във вторник организираха мълчалив учителски протест пред сградата на Министерството на финансите, бяха поканени на разговор в министерството. На него са присъствали заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев и Добрин Пинджуров - директор на дирекция "Бюджет" в МФ.


Ако до 4 май не се реши класът за прослужено време на учителите да стане 1 процент от основното трудово възнаграждение за работещите в средното образование, държавата ще бъде разтресена от учителски стачки през май и юни, с всички рискове за учениците и родителите, обяви Желязко Христов. По думите му ако останалите синдикални искания на учителите не бъдат решени своевременно, ще посрещнем 15 септември в условията на ефективна стачка.

Мълчаливото присъствие на СБУ пред Министерството на финансите започна с лозунгите: "Образование без пари - без духовни бъднини" и "Искаме европейски заплати".

Учителите настояваха в училищата със 100 ученици да бъдат назначени педагогически съветници, а в училищата с 300 ученици - психолози и социални педагози. Те настояваха още работните заплати на заетите в средното образование да се увеличат от 1 юли с 20 на сто, от 1 януари 2006 г. с още 20 на сто и от 1 януари 2007 г. с още 20 процента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK