КС отряза Филчев за по-дълъг мандат

Конституционният съд (КС) отмени възможността председателите на върховните съдилища и главният прокурор да остават на поста си, докато бъде избран техен наследник. Конституционните съдии обявиха, че текстът от Закона за съдебната власт, който регламентираше това положение, противоречи на основния закон. Така те отрязаха възможността пред главния прокурор Никола Филчев да продължи да ръководи обвинителите за неопределен срок и след изтичането на мандата му на 18 февруари 2006 г.

В решението си КС обяснява, че срокът, за който се назначават председателите на върховните съдилища и главният прокурор, е седем години и е установен в конституцията. "Тя не предвижда възможност за неговото продължаване, а след изтичането му се прекратяват правомощията на шефовете в системата и по-нататъшното им упражняване е недопустимо", твърдят конституционните съдии. Според тях с възможността тримата големи в съдебната власт да изпълняват длъжността си до избор на техен наследник на практика мандатът им се удължава за неопределено време, а това е недопустимо. В становището си по делото Филчев изрази точно обратното мнение, че председателите на върховните съдилища и главният прокурор трябва да изчакат избора на нов ръководител заради необходимостта от приемственост и стабилност. Новите съдии в КС от парламентарната и президентската квота Лазар Груев, Мария Павлова, Емилия Друмева и Евгени Танчев са подписали решението с особено мнение. Отмененият текст беше добавен в Закона за съдебната власт миналата година, след като изборът на председател на Върховния административен съд се проточи няколко месеца.

Делото в КС беше образувано по искане на пленума на Върховния касационен съд (ВКС) и постави началото на конституционната битка между председателя му Иван Григоров и Филчев. То беше последвано от питане на главния прокурор дали върховните съдии имат право да се обръщат към КС по всякакви въпроси или само при конкретни казуси, които решават. Целта на питането беше съдът да откаже да се произнесе по въпроса, поставен преди това от ВКС. Конституционните съдии обаче прецениха, че Върховният съд не може да бъде ограничаван. Само преди дни група депутати от "Новото време", ДПС и левицата поискаха КС да реши дали Григоров не кара повторен мандат като шеф на ВКС в нарушение на конституцията. Така, ако конституционните съдии решат, че Григоров е избран незаконно, той ще бъде свален от поста предсрочно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK