И туристите в чужбина ще могат да гласуват

Българските граждани, които се намират на 25 юни в чужбина като туристи, ще могат да участват в гласуването за парламент само срещу валиден български паспорт. Единственото условие е в страната да е открита избирателна секция. Това съобщиха зам.-председателите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов и Александър Александров.

Според правилата, определени вчера от ЦИК, избирателна секция извън територията на страната ще се създава, ако до 17 юни в българското посолството в съответната страна бъдат получени поне 20 писмени заявления от желаещи да упражнят правото си на глас. Заявленията могат да бъдат подадени лично или да се изпратят с писмо, факс или телеграма. От комисията не дадоха еднозначен отговор дали документи ще се приемат и по електронната поща, особено ако подателят няма електронен подпис. Подалите заявления ще бъдат заличавани от избирателните списъци в България. Неподалите документа също ще могат да гласуват, като ще бъдат дописвани в посолствата в избирателния списък. Имената им няма да бъдат заличавани от списъците у нас поради липса на време, но след вота ще има проверка дали не са гласували два пъти.

Предвидена е и възможност за откриване на избирателни секции извън посолствата при живеещи в отдалечени градове повече българи. Ръководителите на дипломатическите представителства са задължени да оказват съдействие на представителите на всички партии, регистрирани за изборите, при провеждане на срещи с избирателите, реши още ЦИК. До дни ще бъде взето решение за разпределението на гласовете от чужбина, заяви в понеделник Александров. На въпрос дали ЦИК ще бъде затруднена, ако парламентът приеме предложенията на ДПС и "Новото време" за промени в изборното законодателство (по-ранно определяне на образеца на интегралната бюлетина и разширяване на съставите на районните комисии) Александров и Троянов декларираха, че комисията ще спазва законовите разпоредби, каквито и да са те. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK