Кратки новини от България

Ирина Бокова е назначена за посланик

Президентът Георги Първанов издаде в понеделник указ, с който освободи Марин Райков от длъжността посланик на България във Франция. Със същия указ държавният глава назначи на негово място Ирина Бокова, депутат от "Коалиция за България".

Елеонора Николова иска съвместяване на кметски и депутатски функции


Кметът на Русе и водач на местната листа на ОДС Елеонора Николова обяви в понеделник, че ако влезе в парламента, ще работи за промяна в закона, която да разреши съвместяването на кметския пост с депутатските задължения. Тя се позова на европейския опит и посочи, че ако действащи кметове имат право и на законодателна инициатива, това ще допринесе за бързата децентрализацията на общините.

Партията на Хърсев подписва споразумение с друга бизнес формация

Федерацията на свободния бизнес (ФСБ) и Национално движение за свобода и демокрация - бизнес формация, покриваща регионите Варна, Добрич, Разград, Ловеч, Велико Търново, Плевен и Габрово, ще подпишат във вторник споразумение за съвместно участие в парламентарните избори. Това съобщи вчера агенция "Фокус". Според съобщението на срещата движението за свобода и демокрация ще бъде представено от Веселин Марешки - "Варнафарма холдинг", Цветелина Тънмазова - "Диджител" ООД, и Дилбер Вейсалова - председател на Съюза на фармацевтите.

Ген. Борисов пак иска абонатите на GSM да дават ЕГН

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов поиска Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да прекрати преписката с мобилните оператори по отношение на личните данни на клиентите. Наскоро КРС разпрати писма до операторите, с които им забранява при подписване на договорите да се взимат ЕГН-та на потребителите. Според Закона за далекосъобщенията при събирането на личните данни операторите могат да взимат само името и адреса без други данни за абонатите. Според Борисов обаче това би довело до абсолютен хаос и невъзможност на полицията да си върши работата, затова той настоява операторите да взимат и ЕГН. Липсата му ще затрудни МВР при установяването на злоумишлени телефонни обаждания, както и за разкриването на терористични актове и други, обясни Борисов. От "Мобилтел" обаче отговориха, че са длъжни да спазват законите в страната и след като подобно изискване няма, те не могат да съдействат на полицията.

Кметове обмислят критерии за общини пред фалит

Управителният съвет на Националното сдружение на общините обмисля критерии за обявяването на общини в затруднено финансово положение, съобщи вчера зам.-председателят на организацията и кмет на Добрич Детелина Николова. Идеята е в списъка да попадат общини с просрочени задължения, надвишаващи с над 5% собствените им приходи и трансферите в три поредни години. Редом до тях ще бъдат поставяни и общини с просрочия над 10% в четири последователни тримесечия, както и тези, които не погасяват краткосрочните си дългове две години. Според справка на сдружението само през 2003 г. 142 общини са били с просрочени задължения. Дълговете на 112 от тях надхвърлят с 5% собствените им приходи.

Започва ремонт на тунела към кв. "Люлин"

От сряда започва ремонтът на тунела за кв. "Люлин" и на бул. "Царица Йоана" в участъка от бул."Панчо Владигеров" до бул. "Вардар" в София. Движението по южното платно на булеварда ще бъде забранено.

Горна Оряховица ще има пречиствателна станция

Министърът на околната среда Долорес Арсенова и представители на Еврокомисията в понеделник направиха първа копка на пречиствателната станция на Горна Оряховица, Долна Оряховица и Лясковец. Съоръжението ще бъде завършено през юли 2006 г. Общата стойност на инвестицията надхвърля 16.6 млн. евро, като част от средствата се отпускат по европейската програма ИСПА. Главен изпълнител на станцията е германски консорциум.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK