Софийската губерния в оръжейната империя на трафиканта Виктор Бут

Три фирми със софийска регистрация попаднаха в списък за санкции на финансовото министерство на САЩ срещу Виктор Бут - човека, смятан за най-големият контрабандист на оръжие в света. Съобщението от вторник изброява 30 компании и посочва четирима души, които са част от мрежата на Бут, наречен в прав текст военен печалбар. Сред тях са "Еър зори", "Рокман лимитид" или "Рокман" ЕООД (Rockman Ltd./Rokman EOOD) и "Нордик лимитид" ЕООД или "Нордик" ЕООД (Nordic Ltd./Nordik Ltd EOOD). Първата е с адрес на бул. "Г.М. Димитров", а останалите две са в блок на ул. "Фредерик Жолио Кюри".

За притежаващия руско и украинско гражданство Сергей Анатолиевич Бут (известен още като Сергей Николаевич Бут, Серги, Серго) се посочва, че е по-възрастният брат на Виктор и ръководи няколко авиокомпании, включително базираната в София "Ер зори (Air Zory).

"Санкциите ни осветляват и изолират най-вътрешното ядро от финансовата империя на Бут и каналите му за нелегална търговия с оръжие. Ще спазим международните си задължения, като агресивно преследваме подставените му компании и агенти", заяви Хуан Сарате, зам.-министър на финансите на САЩ по въпросите на финансирането на тероризма и финансовите престъпления. По случая са работили още министерството на правосъдието, спецслужбите на САЩ и ООН. С решението си министерството забранява на граждани и юридически лица от САЩ да работят с Бут и замразява всички негови активи, които са под американска юрисдикция. Освен това изпраща списъка в Комитета по санкциите към ООН, който може да реши да го включи в официалните си документи, което означава, че България също трябва да наложи санкции срещу изброените фирми и лица. Конкретната акция срещу Бут произтича от американско решение от юли 2004 г., което го свързва с бившия президент на Либерия Чарлз Тейлър, обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Централна Африка.


В сряда главният секретар ген. Бойко Борисов се срещна с ръководителя на офиса на ФБР в София Майк Кларк, за да разговарят по случая. Очаква се днес да бъде дадена повече информация, разказаха източници от вътрешното министерство. Ген. Борисов посочи, че ако бъде дадена някаква информация, то това ще стане съвместно с ФБР.

Проверка за посочените фирми показа, че "Ер зори" е регистрирана през 1993 г. През 1998 г. тя става собственост на Сергей Анатолиевич Бут и Володя Начев. Според транспортното министерство тя е имала лиценз за авиооператор до 1 август 2000 г., след което той не е бил подновявавн и в момента не може да изпълнява тази дейност. Желанието за получаване на лиценз е било заявено на на 20 август 1993 г.от компанията и тя го получава през 1994 г. Данните в медиите за дейността й са предимно от този период, в който се посочва, че "Ер зори" е извършвала превози до Близкия изток и Африка, вероятно и на оръжие.

Компаниите "Рокман" ООД и "Нордик лимитед" ЕООД са регистрирани през 2002 г. И двете фирми имат една и съща широка сфера на дейност. И при двете компании собственик е братът на Виктор Бут Сергей, но с променено бащино име Николаевич. Подмяната на име и различното изписване на име е често използван похват и от двамата за влизане в различни страни.

-------------

Сергей Бут ръководи за брат си мрежа от карго авиокомпании, базирани в различни държави в Близкия изток, Африка, Източна Европа и САЩ. Смята се, че той контролира най-голямата в света частна въздушна флотилия от произведени в СССР самолети, предимно от марките "Антонов" и "Илюшин". Скоро след разпадането на Съветския съюз Виктор, който сега е на 38 години, се сдобива с машините и започва да ги използва за доставки на оръжие на бунтовнически групировки и правителства под международни санкции, включително и на талибаните в Афганистан, от които според САЩ е спечелил около 50 милиона долара. През 2002 г. той бе обвинен от тогавашния британски министър по европейските въпроси Питър Хейн във връзки с "Ал Кайда". Белгийските власти го обвиниха, че е търгувал с т.нар. кървави диаманти, използвани от няколко режима в Централна Африка за купуване на оръжие. Днес Бут има капацитет да превозва танкове, хеликоптери и тонове оръжие до практически всяка точка на планетата. Дейността му е засечена в Ангола, Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Судан.

---------------

Виктор и ко:

Сергей Анатолиевич Бут - по-големият брат на Виктор. Смятан е за ръководител на авиационната мрежа на трафиканта. Тя е засечена през 90-те години от ЦРУ и МИ6, но едва през 2000 г. те осъзнават, че това е е най-мащабната, най-добре организираната и най-добре защитената частна система за трафик на оръжие на територията на Африка, Близкия изток и Афганистан.

Ричард Чичакли - главният финансист на Бут. Роденият в Сирия натурализиран американски гражданин живее и работи в градчето Ричардсън край Далас, щата Тексас. Когато през 2003 г. журналист от "Лос Анджелис таймс" се среща с него, със Сегрей, с Виктор Бут в московски хотел, Чичакли се представя като приятел и брат на търговеца. Преди пристигането на Виктор Бут той препоръчва: "Има някои неща, за които е по-добре да не знаете, иначе ще ви накарат да коленичите, преди да ви екзекутират."

Сергей Денисенко и Валерий Найдо - старши служители на Виктор Бут. За първия се знае, че е роден през 1961 г. и ръководи бизнеса от Айман в Обединените арабски емирства и от Ричардсън, Тексас. За Валерий Найдо е известно само че е роден през 1957 г. и действа също от Айман в ОАЕ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK