Ген. Колев наложи свой човек за шеф на ВВС

Началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев е успял да наложи своя кандидат за началник на Военновъздушните сили (ВВС). На мястото на досегашния командващ ген. Димитър Георгиев ще бъде назначен ген. Симеон Симеонов, който в момента оглавява щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите в Бидгошч, Полша. Това стана известно, след като вчера правителството предложи на президента да издаде укази за освобождаване, назначаване и удостояване с висше военно звание на офицери от армията. Решението за назначенията трябваше да бъде взето още миналата седмица, но се забави заради несъгласия между военните и Министерството на отбраната. Официално промените ще бъдат обявени на празника на армията Гергьовден.

Другият кандидат за поста началник на ВВС беше шефът на Военната академия ген. Евгений Манев. Той беше лансиран от министъра на отбраната Николай Свинаров. Министърът и шефът на Генщаба спориха близо месец кой да заеме мястото на освободения с решението от вчера ген. Димитър Георгиев. Той напусна мястото си, тъй като миналата година не получи допуск до най-високото ниво на секретна НАТО-вска информация. Шефът на ВВС е сред ключовите фигури при изпълнението на задачите, свързани с НАТО. Той ще управлява в следващите години и около 40% от парите за модернизация на войската.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK