Бул. "Самоковско шосе" в София вече е отворен за автомобили

Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова и кметът на София Стефан Софиянски откриха във вторник в Горубляне ремонтирания бул. "Самоковско шосе" и завършена част от проекта за изграждане на канализация в софийския квартал. Отварянето на булеварда ще облекчи значително трафика към и от Самоков, Панчарево и яз. "Искър", който по време на ремонта преминаваше по-малки и разбити квартални улички. От вторник са възстановени и традиционните маршрути на автобусните линии с номера 1, 3, 4 и 8, който минават по "Самоковско шосе".

В отсечката от ул. "5-ти ноември" до Околовръстен път е изграден главен канален клон под "Самоковско шосе", който ще събира отпадни води от западните части на Горубляне. Строежът е продължение на изградения преди две години участък от канализационен колектор по булеварда. По трасето на колектора е подменен съществуващият водопровод.

МОСВ финансира проекта - чрез предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда на Столичната община е предоставена безвъзмездна помощ от 1 490 046 лева. Отпуснати са


и допълнителни 619 122,59 лв. за доизграждане на обекта.

В средата на април жителите на Горубляне организираха граждански протест, като спряха движението през квартала. Те настояваха за по-бързо изграждане на отходната канализация и по-бързо усвояване на предвидените за тази цел средства от Министерството на околната среда средства. Министър Арсенова обеща, че ще отпусне 8 млн. лв веднага след като се изработи проектът за канализацията. Във вторник Стефан Софиянски съобщи, че до 15 май Столичната община ще внесе в МОСВ документи за третия етап в изграждането на канализацията в Горубляне. Той ще струва около 4 милиона лева и ще осигури канализация на жителите от по-ниската част на квартала.

Председателят на Инициативния комитет на жителите на Горубляне Елза Чернева каза пред журналисти, че в четвъртък предстои общо събрание, за да бъде взето решение дали ще има нови протести срещу лошата инфраструктура в района. На недоволството на някои жители на квартала Софиянски отговори, че вътрешните улици, които са използвани по време на ремонта на бул. "Самоковско шосе", ще бъдат възстановени след седмица.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK