Глоби за над 3 млн. лв трябва да платят стачкуващите в софийския затвор чужденци

Николай Ганчев, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура/ВКП/  се срещна във вторник със стачкуващите затворници-чужденци в Централния софийски затвор/ЦСЗ/. На срещата присъства и Петър Василев, директор Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Общият брой на стачкуващите е 40 души, в понеделник трима са се отказали, съобщи пред журналисти Ганчев. По думите му от всички участници в стачката само трима не са осъждани за трафик на наркотици, а излежават присъди за убийство, кражба при опасен рецидив и обсебване. Останалите 37 протестиращи са осъдени за трафик на наркотици за над един тон, като общото наказание на стачкуващите е 378 години и 8 месеца, обясни Николай Ганчев. Те имат наложени глоби от съда за над 3 милиона лева.

Протестиращите ще бъдат изслушани и ще направим всичко, което е по нашите сили, но присъдите са в резултат на съдебни решения и тези решения трябва да се изпълняват, обясни Ганчев. Петър Василев уточни, че затворниците протестират точно две седмици и от началото на протестите управата на затвора се отнася към тях в рамките на закона. Техните действия не се отразяват на отношението на управата на затвора към другите чужди граждани, които също изтърпяват наказанията си в ЦСЗ, обясни Василев. Според него до момента не са предприети мерки за принудително хранене, тъй като не са констатирани тежки случаи, които да налагат лечение.


Общо в ЦСЗ има 180 чуждестранни затворници. Според Николай Ганчев условията за чужденците затворници са по-добри спрямо останалите затворници - те са по седем - осем в килия, със собствен санитарен възел и телевизор. Петър Василев обясни, че нормалната процедура в Европа за трансфер на затворници е около 6 месеца. В случая те са извън компетентността на затворническите власти, защото става въпрос за междудържавни отношения, добави той. Трансфер не може да бъде осъществен преди да бъдат заплатени глобите, наложени на осъдените.

Това е втората среща на прокуратурата с протестиращите. На 4 май прокурор от Софийски градска прокуратура /СГП/ Георги Христов е провел среща с тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK