Боклукът на София стана политически заложник

Затварянето на сметището в Суходол до края на юни е под въпрос, защото Министерството на околната реда и водите (МОСВ) бави издаването на разрешителните за трите площадки, на които ще се пакетират отпадъците от София. Това заявиха в четвъртък източници от Столичния общински съвет. Те коментираха, че никой в навечерието на избори няма да даде разрешително заради общественото недоволство.

Жителите на кв. Кремиковци вече обявиха, че ще протестират срещу преместването на сметището. В същото време кметът Стефан Софиянски обеща на стачкуващите суходолци до края на следващия месец да затвори бунището. Екоминистърът Долорес Арсенова пък води предизборната листа на НДСВ в района, където попада и кв. Кремиковци. Там водач е и Софиянски.

От МОСВ съобщиха в четвъртък, че от 11 май е разпоредено да започне екологичната оценка на трите терена, където се предлага да се пакетира боклукът. Предложенията са за землищата на селата Връбница, Сеславци и Локорско, казаха от екоминистерството. Оттам уточниха, че е поет ангажимент да ускорят обработката и издаването на необходимите административни актове, за да заработят машините. В сряда Софиянски подписа договор за доставка на инсталация за балиране и пакетиране на отпадъците с австрийската фирма "Ивенио". Оборудването струва 2.5 млн. евро. Инсталацията ще влезе в експлоатация не по-късно от 26 юни и ще бъде монтирана на определената за целта площадка в комбината "Кремиковци", обеща Софиянски. По думите му вече имало договореност с ековедомството боклуците временно да се съхраняват в закрити мини. Според председателя на общинския съвет Владимир Кисьов обаче министър Арсенова все още не е дала одобрение.


В четвъртък Кисьов критикува отсъствието на Софиянски от заседанието на съвета. Кметът трябваше да даде отчет за свършеното около боклуците. "Преди да видя светлината в тунела, не мога да разреша отпуск на кмета, защото имаме поети ангажименти пред софиянци", каза Кисьов. От пресцентъра на Софиянски уточниха, че до официалния старт на предизборната кампания, която по закон започва месец преди вота, кметът няма да излиза в отпуск.

Но този фон жителите на селата около "Кремиковци" заплашиха, че ще спрат с живи вериги машината за изгаряне на боклука, която трябва да се монтира в комбината.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK