Бюджетните разходи - сянка върху оптимизма

Представители на правителството и водещи анализатори подържат сходни виждания за развитието на икономиката ни, пролича на дискусията, организирана от изследователската група "Индъстри уоч" в края на седмицата. На разговора "Икономиката на България - състояние и перспективи за развитие" основните пунктове и цели, около които се обединиха министри, представители на централната банка, на Международния валутен фонд и експерти, бяха: подържане на фискална и парична стабилност, развитие на инфраструктурата, продължаване на здравната, пенсионната и образователната реформа и запазване на валутния борд до присъединяването на България в еврозоната. Трябва да се поддържа и темпът на нарастване на инвестициите и на икономическия растеж, да се либерализира пазарът на труда и да се инвестира във високи технологии, заявиха още участниците във форума.

Темата, по която мненията се поляризираха, беше процентът на преразпределението на брутния вътрешен продукт (БВП) чрез бюджета, и по-специално размерът на бюджетните разходи. Според заместник финансовия министър Любомир Дацов преразпределението ще остане в рамките на над 40% от БВП през следващите няколко години. Програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев заяви, че разходите определено се раздуват от министерствата, които оказват натиск за по-голям бюджет. За намаление на бюджетните разходи се обявиха и представители на Института за пазарна икономика и на Центъра за икономическо развитие. Те обаче трудно ще бъдат намалени поради спецификата на възрастовата структура на населението на България и особеностите на пенсионната система, обясни Любомир Дацов.

Георги Ганев изрази несъгласие и с притесненията на МВФ по повод на увеличаването на дефицита по текущата сметка и на отрицателното търговско салдо. Според него тези макропоказатели могат да бъдат обяснени с повечето чужди инвестиции в страната.


Сред другите предизвикателства и трудности, пред които страната е изправена, са повишаването на конкурентоспособността на икономиката ни, стимулирането на малките и средните предприятия, сериозното разминаване между търсенето и предлагането на пазара на труда, развитието на иновациите и развойната дейност, смятат участниците във форума.

Всички присъстващи на дискусията отчетоха безспорните успехи на водената през последните осем години икономическа политика и положителната роля, която изигра въвеждането на валутния борд. България подържа устойчив икономически растеж през последните 5 години, като след 2003 г. той се ускори до средно 4.5% годишно, бизнес климатът се подобрява, увеличават се преките чужди инвестиции.

Мнения

Джеймс Роуф, постоянен представител на МВФ у нас:

България е пример за страна с устойчив икономически растеж, подържаща фискална дисциплина. Необходимо е обаче да се намалят публичните разходи и дефицитът по текущата сметка. Заплатите трябва да нарастват само с производителността на труда. Доволен съм от мерките на БНБ за ограничаване на ръста на кредитите.

Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии:

Нещо не може да ме притесни този дефицит по текущата сметка. От 6 години го наблюдавам, гледам го отгоре и отдолу и нищо. Той се компенсира от притока на капитали в страната и мисля, че докато не видим дефицит в платежния баланс, не бива да се притесняваме.

Николай Василев, вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията:

През следващите пет години очакваме инвестициите в телекомуникациите да достигнат 2 млрд. евро. С изпреварващи инвестиции в инфраструктура и благоприятна външна среда можем да постигнем растеж от 8%. Следим 30 икономически показателя, от тях не върви само един - търговският дефицит, но той се покрива от чуждестранните инвестиции.

Саша Безуханова, заместник-председател на Българската международна стопанска асоциация:

Страната ни може да се превърне в регионален център за IT инвестиции и за производство и транзит на електроенергия и природен газ. Приоритетните сектори са туризмът, екоземеделието, IT секторът и енергетиката.

Любомир Дацов, заместник-министър на финансите:

Икономическото ни развитие трябва да се базира на инвестициите, а не на потреблението. Причините за успеха на Ирландия - намаляването на данъци и осигуровки, бюрокрацията, са само парфюмът, а основата на успеха е макроикономическата стабилност. Очаквам бюджетен дефицит от 3-4% от БВП след присъединяването ни към ЕС.

Александър Божков, директор на ЦИР:

Освен стабилност трябва и предвидимост на икономическата политика. Проблем е не броят на административните режими, а качеството на работата на администрацията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK