Лечебно заведение беше глобено със 7 хил. лв.

Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) наложи глоба от 7518 лв. на Специалзираната болница за активно лечение на белодробни болести в София. Причината за санкцията е, че лекарите неправомерно искали от пациентите си да плащат изследванията, въпреки че са приети за лечение по клинични пътеки. Така постъпването в болницата коствало допълнително на хората между 10 и 50 лв.

При проверката на СЗОК се оказало, че медиците взимали таксите, защото изтълкували погрешно новия рамков договор. Въпреки това лечебното заведение ще плати глобата и ще върне на касата 2538 лв., толкова са парите, които са взети неправомерно за изследвания. Преди по-малко от две седмици беше глобена още една болница. Тогава Министерството на здравеопазването санкционира с 8450 лв. Пета многопрофилна болница за активно лечение заради това, че лекари са отказали спешна помощ на пациент. Оттам обаче обжалват глобата.

През миналата година здравната каса е установила 1757 нарушения в болничната помощ. Сред най-честите са били поставянето на неверни диагнози или лечение, при което не се извършват всички процедури, а се взимат пари за тях. Сред другите злоупотреби са случаи на неправомерно искане на пари от пациентите. Заради тези нарушения болниците са глобени със 662 450 лв. и са върнали на здравната каса 900 хил. лв. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK