Не е задължително кандидат-депутатите да бъдат проверявани за агентурно минало

"Няма нищо задължително, ако трябва да отговорим съвсем прецизно", каза председателят на Държавната комисия за сигурност на информацията Цвета Маркова на въпрос по Инфорадио дали всички кандидати за депутати трябва да бъдат проверени за принадлежност към бившите организации на Държавна сигурност и разузнавателните управления на Генералния щаб.

"Ако цитирате член 3 от Закона за избор на народни представители, императивността е само по отношение на задължението, което комисията има да провери всички подадени към нея листи. И подобна императивност не съществува по отношение на Централната избирателна комисия, респективно на РИК-овете за регистрирането на листите", поясни председателят на ДКСИ Цвета Маркова. 

До момента половината от кандидат-депутатите на Демократи за силна България са подали документи в Държавната комисия за сигурност на информацията за такава проверка, съобщи Цвета Маркова.


По-рано по Инфорадио заместник-председателят на партия ДСБ Екатерина Михайлова заяви, че най-късно във вторник ще бъдат подадени нотариално заверените документи и на останалите кандидат-депутати на ДСБ.

Засега ДСБ е единствената партия, която пожела да провери кандидатите си за депутати за агентурно минало.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK