САЩ се отказали от споразумение за МНС

САЩ няма да искат от България да бъде сключено двустранно споразумение за имунитет пред Международния наказателен съд (МНС) на американските военнослужещи, който ще пребивават в евентуалните бъдещи бази на Пентагона у нас. Това научи в сряда “Дневник” от източници от Министерството на отбраната. Преговорите за разполагане на американски военни обекти и персонал приключиха във вторник в София. По неофициална информация САЩ искат да използват като временни тренировъчни центрове военните бази "Граф Игнатиево", "Безмер", "Ново село" и гражданското летище Сарафово.

Според участници в двустранните консултации ръководителят на щатската делегация Роберт Лофтис, главен съветник в Държавния департамент на САЩ, е изразил разбиране за деликатността на българската позиция по отношение на МНС заради предстоящото членство на страната в Евросъюза. Той заявил, че Вашингтон няма да настоява за споразумение по този въпрос. Според източници от военното министерство проблемът с имунитета на американските военни, които ще пребивават у нас, най-вероятно ще бъде уреден в подготвяното междуправителствено споразумение за статута на американските въоръжени сили при престоя им на българска територия.

България ратифицира през 2002 г. конвенцията за ВНС, под чиято юрисдикция попадат физически лица, извършили тежки военни престъпления и престъпления срещу човечеството. През 2003 г.


Вашингтон настоя пред София за подписване на двустранно споразумение, с което страната ни да се ангажира да не предава на съда американски военнослужещи и държавни служители. България беше подложена на натиск и от ЕС, след като Еврокомисията посъветва страните кандидатки да не избързват да подписват двустранни споразумения със САЩ.

В отговор Вашингтон спря военната помощ от около 20 млн. долара, предназначена за София. По-късно тя бе възстановена заради участието на страната ни в операцията в Ирак.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK