Започва строителството на пречиствателните станции в Стара Загора, Димитровград и Хасково

Първата копка на пречиствателната станция в Стара Загора направи министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски в присъствието на г-н Рууд ван Енк ръководител "Програма ФАР и ИСПА" в Делегацията на Европейската Комисия.

Проектите за изграждане на пречиствателните станции за отпадни води в трите града включват пречистване на битовите и индустриални води в регион с население от около 280,000 жители.

Градовете-бенефициенти Стара Загора, Димитровград и Хасково разполагат с обширна канализационна мрежа, но не и с пречиствателни съоръжения.


В момента отпадъчните води от Стара Загора и Димитровград се заустват без пречистване в река Марица.

В рамките на този проект ще бъдат изградени ПСОВ и съответните канализационни инфраструктури в Стара Загора, Димитровград и Хасково.

Стойността на пречиствателните станции за отпадни води в Стара Загора и Димитровград е 19 554 075 Евро.

75% от финансирането 14 665 556 Евро е осигурено от програма ИСПА, 15% - 2 933 111 Евро от Европейската инвестиционна банка и 10% - 1 955 408 Евро от българското правителство.

Европейската инвестиционна банка финансира изцяло със 17 123 558 (без ДДС) изграждането на третата пречиствателна станция в Хасково .

Целта на проекта за изграждане на трите пречиствателни станции е намаляване на замърсяването на река Марица и нейните притоци и последващо подобряване на качеството на водата в Егейско море.

Договорите за строителството на пречиствателните станции в Стара Загора и Димитровград включват проектирането, строителството и предаването на напълно завършени и функциониращи ПСОВ.

В допълнение към това, строителят трябва да извърши и допълнителни строителни дейности, които включват съоръжения и оборудване за пречистване на водата от азотно-фосфорни примеси.

Строителството на пречиствателните станции в Стара Загора и Димитровград е смесено дружество Хайткамп Германия, консултант на проекта е смесено дружество ДАЛЕМ/ДИВИ/ДЕЙТА.

Строителството на пречиствателните станции за отпадни води трябва да приключи в средата на м.юли 2007 година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK