Опасният снакс вече няма да се внася

Министерството на здравеопазването (МЗ) отне разрешението за внос на снакса "Чийтос пица", произвеждан от гръцката компания "Тейсти фуудс", заради съмнения, че едната от съставките му е канцерогенна. Всички налични количества на снакса са блокирани и изтеглени от търговската мрежа, увериха междувременно от фирмата вносител "Инкофудс". В момента тече проверка на регионалните инспекции по опазване на общественото здраве (РИОКОЗ) за останали пакети в магазините и складовете.

Информацията за това, че снаксът е опасен, се появи в гръцкия печат в понеделник. След това Министерството на здравеопазването изиска международни данни колко е опасна канцерогенната съставка и в какво количество е в продукта. Производителите на снакса твърдят, че в доставките на българския пазар тя изобщо липсва. Няма подобна съставка в партидата, внесена в България, каза вчера и Николай Ангелов от "Инкофудс". Въпреки това всички налични количества бяха иззети от магазините още рано сутринта, обясни той.

"Чийтос пица" се внася в България от 2002 г. и досега нито веднъж не е имало сигнал, че снаксът може да съдържа опасно вещество. Това обаче не изключва подобна възможност. Причината е, че на практика никой контролен орган не взема проби от всяка внесена партида. Според нормативната уредба вносът на стоки със значение за здравето на хората се следи от МЗ и РИОКОЗ (бившето ХЕИ). За да внесе една фирма такъв продукт, първо трябва да получи разрешение от министерството. То се издава на база адрес и име на производител и вносител, данните от етикета и удостоверение, че стоката съответства на международните норми и изисквания и т. н. След това министерството издава санитарно разрешение за внос с неопределен срок. За да пуснат в продажба всяка една партида обаче, фирмите трябва да получат разрешение, или т. нар. санитарно заключение, и от РИОКОЗ. За тази цел вносителите осигуряват на инспекторите достъп до стоките. Проверката обаче се прави по съответната документация и оглед, много рядко се вземат лабораторни проби. Това се прави само ако има съмнения за нередности, обясниха от МЗ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK