Офшорки размениха държавна земя до морето срещу гора

Около 1200 дка парцели на Държавния поземлен фонд непосредствено до морския бряг край Шабла и Крапец са заменени за също толкова декари гори край Ловеч и Велико Търново. Това е станало със заповед на земеделския министър Нихат Кабил от 18 май. Пет дни по-рано терените, предмет на замяната, са определени от областния управител на Добрич Иван Иванов като частна държавна собственост.

Размяната на терените все още не е реализирана, тъй като се изчаква решението на районния съд в Каварна. Страна по сделката са "Соут трейдинг" ЕООД и "Джийтрейд" ЕООД, като двете фирми вземат равни площи. Проверка на "Дневник" показва, че и двете дружества са регистрирани с решение на съда в Ловеч на 5 април т.г., а данъчната им регистрация е ден по-късно.

Посочени са различни адреси, но един и същ телефон за връзка. На този номер отговаря "Литекс магазин". "Соут трейдинг" се представлява от Николай Генов, а собственик на фирмата е регистрираната на Вирджинските острови "Бързак лимитед". "Джийтрейд" също е с регистрация в офшорната зона.

Служители от общината в Шабла определят замяната като кон за кокошка. Според тях предприемачите вземат атрактивни държавни парцели на морския бряг срещу каменисти горски терени. Декар земя в този район реално се търгува за над 20 хил. лв. От местните агенции за недвижими имоти обаче не се наемат да коментират дали сделката е равностойна, тъй като методиката за оценяване на горския фонд е различна и се остойностяват и насажденията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK