Строителният контрол: Община Варна бави спирането на строежите на Златни пясъци

Възможността за прекратяване на строителните работи след началото на туристическия сезон в курорта Златни пясъци е осуетена от варненската общинска администрация. Това заяви Иван Симидчиев, директор на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Според него причината за продължаващото и до момента строителство в комплекса е, че администрацията не е изпълнила задълженията си и не е предала на районната ДНСК констативните протоколи за нарушения на строителните разпоредби.

Симидчиев направи изявлението си в отговор на обвинение на варненския кмет Кирил Йорданов към ведомството, което представлява. По време на редовния си брифинг миналата седмица Йорданов каза, че местната власт вече е изчерпала функциите си по контрола на строителните работи в курорта и чака реакцията на държавните служби. Кметът обясни, че е отправил искане към РДНСК за отнемане на реалната възможност за извършване на строителни работи в "Кемпински гранд хотел Ермитаж" и "Джоя парк".

Той е предложил спиране на електрозахранването и водоподаването към двата обекта. В отговор на искането РДНСК издаде заповеди за спиране на тока и водата в пет обекта, в които строежите продължават. Те бяха изпратени до ВиК и "Електроразпределение" в Златни пясъци на 30 май. "Ако се налага, ще поставим до всеки от обектите по един наш представител, за да следи за спазването на заповедите", коментира Симидчиев. В случай че заповедите не бъдат изпълнени, "ВиК" и "Електроразпределение", Златни пясъци, са заплашени от налагането на глоби, чийто размер е между 5 и 50 хил. лв.


Кметът Йорданов отхвърли упреците на Симидчиев към администрацията и каза, че несъстоятелността им се доказва с решение на Варненският окръжен съд (ВОС) от 1 юли 2004 г. В решението на магистратите е записано, че поради превишаване правомощията на кмета ВОС обявява за нищожна заповед, с която на 13 април 2004 г. Кирил Йорданов забрани извършването на строителни работи на етап "груб строеж" на територията на курортите Златни пясъци и Св. Константин след 10 май миналата година.

В същата заповед е постановено, че след тази дата до края на май 2004 г. на територията на курортите могат да се извършват само довършителни работи." Според варненския кмет това съдебно решение сваля отговорността на общинската администрация за продължаващото строителство в курортите след началото на туристическия сезон.

Венцислав Танчев, управител на туроператорската компания "Сънтурс", каза, че е вече е налице отлив на туристи и това е една тенденция, която ще се прояви особено силно следващата година. Според Калин Сутев, представител на компанията ITS, продължаващото вече втора година строителство в курортните комплекси по Черноморието е обезсмислило неколкогодишните усилия за удължаване на и без това краткия летен сезон в България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK