Комисия ще контролира цените на храните за детските градини

Специална клауза в договорите, които в началото на следващата седмица община Пазарджик ще подпише с фирмите доставчици ще възпрепятства спекулативното увеличение на цената на хранителните продукти за детските градини. Това съобщи шефът на дирекция "Хуманитарна политика" Емил Фърцов.

Досега храните са доставяни на цени по бюлетина, издаван от местната Стокова борса. При неколкократни проверки служители на общината са установили, че стойностите в него са завишени. В отделни случаи цените на едро са били над тези на дребно в магазините в града. "Явно доставчиците са се договаряли със Стоковата борса за цените в бюлетина", коментира Фърцов. Затова в новите договори ще има клауза, според която при всяко увеличение с над 10% на доставяните в детските градини хранителни продукти специална комисия от общински служители и представители на фирмата ще проверява средната цена в магазинната мрежа.

Заради злоупотребите на фирмите община Пазарджик имаше намерение сама да зарежда детските градини, но законът възпрепятства подобна идея. Така общината обяви конкурс по Закона за обществените поръчки за доставката на храни в 11-те детски градини в града. От шестте явили се фирми на първо място бяха класирани "Хебър кооп", "Ирон" и "Пазарджишки плод".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK