Има нередности в отпускането на лекарства за онкоболни, установи проверката на МЗ

Несъответствия между количествата лекарства по одобрените от Специализираната комисия към Министерството на здравеопазването/МЗ/ поименни протоколи за скъпоструващо лечение и получените от пациентите медикаменти констатира извършената от комисия на МЗ проверка в Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО). Това съобщиха на БТА от Министерството на здравеопазването.

Проверката е извършена на 30 и 31 май. Тя е разпоредена от министър Славчо Богоев по постъпили в МЗ оплаквания от пациенти с онкологични заболявания, скъпоструващите лекарства за които сепредоставят по поименни протоколи.

Проверена е организацията по предписване и получаване на лекарствата, разпределяни от комисиите за поименно отпускане на онкологични лекарства. Проверката обхвана 6 лекарства. Конкретните сигнали бяха подадени за лекарствения продукт Trastuzumab /Herceptin/, проверено е и разпределението по поименни протоколи на конкретни пациенти на още пет вида лекарства.


Установени са различия в количествата на посочените лекарствени продукти по получени в болничната аптека и приложени по история на заболяването на пациентите. Има несъответствия и в крайните количества "изписано-получено" според справката на комисията към МЗ и справката, предоставена от болницата. Установено е и че лечение с херцептин и другите лекарства е започнато преди пациентът да бъде одобрен от специализираната комисия към МЗ и включен с поименен протокол. Лекарствата за такива пациенти са се получавали авансово, като количествата са "прихващани" след изпълнение на договора с МЗ за доставка на лекарства по одобрените протоколи. Тази практика е довела до случаи в аптеката за одобрени пациенти да липсва необходимото лекарство, отпуснато им по поименен протокол.

На изпълнителния директор на СБАЛО са дадени указания, с които той се задължава да предприеме мерки за подобряване на организацията по предписване на скъпоструващи медикаменти. Директорът е представил в МЗ доклад с предложения за изпълнение на препоръките.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK