Шумът и отпадъците в София родиха граждански комитети

Три инициативни комитета на граждани от София поставиха във вторник едновременно три екологични проблема и с протести настояха да бъдат решени веднага.

Живеещите в близост до летище София сформираха инициативен комитет и поискаха държавата да отпусне средства за купуването на шумоизолираща дограма. Около 150 души протестираха пред Министерството на транспорта срещу грохота на самолетите и успяха да се срещнат със зам.-министър София Касидова. Според изчисленията на гражданите за 240 къщи са необходими около 500 хил. лв. Засега обаче държавата може да даде половината от сумата, а останалата вероятно ще бъде платена от собствениците на домовете. Според уверенията на различни институции обаче живеещите край летището трябваше да получат безплатно дограмата. Протестиращите настояха за строг контрол върху шума, тъй като допустимата норма от 65 мегахерца се надвишава два пъти. Според тях Главната въздухоплавателна администрация трябва да ограничи прелитането на самолетите над жилищните квартали и кацането на машини, които не отговорят на изискванията за шум. Следващата среща в транспортното министерство е на 21 юни.

Вицепремиерът Николай Василев в сряда ще направи инспекция на строителството на новия пътнически терминал и пистата. Срокът за изграждането на терминала от австрийската компания "Щрабаг" е август, а на пистата - октомври. Протестиращите обаче се опасяват, че с пускането на новото летище шумът ще се увеличи.


В същото време министърът на околната среда Долорес Арсенова призна, че от работата на нейното ведомство единствено Законът за шума е останал неприет. Именно за него Европейската комисия предупреди България преди дни. Законът урежда защитата на гражданите при случаи като този с летището.

От новия инициативен комитет за спасяването на резервата "Бистришко бранище" обаче не са съгласни с "бодрия" отчет на Арсенова. Те обвиниха екоминистерството в системно нарушаване на Закона за защитените територии, както и за неизвършени екологични реформи. Това заедно с влошеното състояние на парк Витоша и загиването на вековни смърчови гори в "Бистришко бранище" са сред мотивите комитетът да поиска оставката на Арсенова. В открито писмо до премиера те настояха също да се намери спешно решение за спасяването на природния парк Витоша и да се проведе обществена дискусия за реформа в областта на околната среда.

Вчера протестираха и жителите в столичните кв. Нови Искър и Кремиковци. Те за пореден път се противопоставиха на изграждането на инсталациите за пакетиране на отпадъците от София в техните райони и организираха митинг в с. Чепинци. Към него се присъединиха хора от още пет села около комбината "Кремиковци". Протестиращите твърдят, че районът им е достатъчно замърсен и не са съгласни с разполагането на площадките за временно съхранение на отпадъците на територията на селата Локорско, Сеславци и Връбница.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK