Пуст терен в центъра на София възбуди нови апетити

Да се изгради парк в централния софийски район "Възраждане", под него - паркинг, а отгоре атракцион, предлага общинският съветник от БСП арх. Борислав Борисов. Предложението му е внесено за разглеждане в общинския съвет.

Идеята е бъдещата градина да бъде с площ от 102 декара, разположена в карето между улиците "Ген. Скобелев", "Добруджански край", "Българска морава" и "Партений Нишавски" в кв. "Зона Б-5". В момента в единия край на парцела има спортни обекти на общинската фирма "Спортна София", а останалото са запустели терени, собственост на БДЖ и друга общинска фирма - "Софийски имоти". За изграждането на парка - озеленяване, поставяне на осветление, чешми и алеи ще са необходими около един милион лева, пресметна арх. Борисов. Понеже общината няма пари, той предлага изграждането на парка да бъде дадено на концесия. Бъдещият наемател ще си върне вложените средства от атракционните и спортните съоръжения и подземните паркинги, които ще бъдат изградени в зелената площ, обясни архитектът. Според плановете по-малко от една трета от стоте декара е предвидена за залесяване.

Няколко са аргументите му за избора на това място за парк. Община "Възраждане" е сред районите с най-малко зелени площи. На човек се падат по 11 кв.м, докато средно за столицата този показател е 16-8 кв.м. Към територията няма реституционни претенции. Имотите са частна общинска собственост, включени в капитала на "Софийски имоти" и "Спортна София". Взимането на решение за изграждането на парка ще помогне и за изчистването на спора между общината и държавата за парцела на БДЖ, смята Борисов.


До 2001 г. територията е била отредена за спортен терен, подземен гараж, планетариум, парк и атракционен център. Предишният общински съвет дори даде мандат на "Софийски имоти" да търси инвеститор за реализиране на мероприятието. След това обаче планът беше променен, като парцелът беше отреден за жилищно строителство с гаражи. Интерес към имота проявяваха няколко инвеститори, сред които и израелски бизнесмени. Претенции за мястото имаше и областният управител Росен Владимиров, според когото парцелът е държавна собственост.

Предложението на Борисов за превръщането на това атрактивно място в парк едва ли ще получи подкрепата на останалите политически сили в общинския съвет, тъй като в него се сблъскват интереси. Неотдавна председателят на комисията по архитектура и градоустройство Борислав Бориславов, който е от СДС, заяви, че мястото е подходящо за жилищно строителство. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK