Джип разтрои висшите магистрати

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда половин час се караха за служебния джип БМВ на председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Въпросът дали е морално шефът на съда да кара джип, конфискуван от митниците, изненадващо предизвика най-оживената дискусия на заседанието на магистратите.

Само преди седмица те гласуваха, че няма пречка Михайлов да получи безвъзмездно автомобила от Министерството на финансите, но в сряда зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков настоя това решение да се отмени. "Не може председателят на съда лично да си урежда джип, така ще се събуди съмнение, че страните по делата му правят подаръци, тъй като в градския съд се гледат митнически дела", каза Ненков. "Подобна практика е неморална и уронва авторитета на съдебната власт. Като видят паркирания джип пред Съдебната палата, хората ще си казват: какво правосъдие да очаквам от тези, заяви и председателят на ВКС Иван Григоров.

"Явно трябва да се покаже колко чист е моралът на българските съдии и че те нямат право да се возят на джипове", репликира зам.-главният прокурор Христо Манчев. Обвинителят Николай Ганчев пък заяви, че не вижда нищо лошо в това шефът на градския съд да има автомобил с висока проходимост, тъй като по улиците има големи дупки. "Ние сме държавни чиновници и държавата ни подарява нещо, а сега ни обясняват, че трябва да го откажем, за да го вземе Бате Бойко", каза той. Безплатни джипове няма, отговори му обаче председателят на Софийския апелативен съд Евгени Стайков и разказа, че и той отдавна си търсел такава кола, но му се поставяли неизпълними условия. Въпреки оживените спорове ВСС не отмени решението Михайлов да получи джипа, тъй като съдиите не събраха достатъчно гласове. Неофициално членове на съвета коментираха, че причината за дискусиите около автомобила е спорът между градския и върховния съд за младшите съдии.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK