Девето дете заминава за лечение в чужбина с пари от фонда към МЗ

Девето дете, подпомогнато с финансови средства от Център "Фонд за лечение на деца", ще замине на лечение в чужбина, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Момчето /16 год./ е с вродена аномалия на пикочния мехур. Предстои пациентът да бъде подложен на извършване на пластика на пикочния мехур и трансплантация на бъбрек, които ще бъдат извършени в клиника в Австрия.

През юли и септември още 2 деца ще бъдат приети в болници в чужбина с финансова помощ от фонда.


Към момента в Център "Фонд за лечение на деца" са постъпили 59 молби за финансово подпомагане на лечението на деца в чужбина. Общественият съвет е разгледал 17 от тях. Одобрени са 13, а 4 са получили отказ по различни причини. На следващото заседание на Обществения съвет, което ще се състои на 29 юни, предстои да бъдат разгледани още 6 молби.

Към 15 юни 2005 г. постъпилите във фонда средства от дарения са в размер на 571 112 лв. Фондът стартира дейността си с първоначална субсидия от 5 млн. лв. от държавния бюджет.

Общо дарителите са над 750 физически и юридически лица. Гласуваната от Обществения съвет до момента сума за одобрените за лечение деца е в размер на 1 082 167 лв. В нея са включени и транспортните разходи за децата и за по един техен придружител.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK