Любомир Павлов напуска Общинска банка

Целият надзорен съвет на Общинска банка - Любомир Павлов, Венцеслав Николов (бивш зам.-кмет на Столична община) и Петър Джорински (бивш общински съветник от СДС), е заявил на годишното общо събрание в понеделник готовност да се оттегли. Това съобщиха общински съветници, присъствали на събранието. Причината е, че в понеделник 11 фирми от енергийния сектор, свързани с Христо Ковачки, изкупиха блокиращия частен дял от 26.3745%. Акциите са продадени по номинал за около 6.6 млн., а всички бъдещи решения в банката вече зависят от Ковачки.

Досега представителите на общината в общото събрание безрезултатно се опитваха да сменят тримата надзорници с бившия шеф на БНБ Светослав Гаврийски, ексначалника на банка ДСК Спас Димитров и адвоката Людмил Иванов. Сегашният надзорен съвет бил готов да се оттегли още в понеделник, но новите акционери поискали отлагане на точките от дневния ред на събранието, свързани с промяна на надзорния съвет и на устава на банката, който предвиждаше решенията да се взимат с мнозинство от 67% от капитала, а не от 75%, както е сега. Заради променената вече ситуация бъдещият надзорен съвет ще зависи от това как Столичната община ще се договори с новите акционери.

Представителите на общината в общото събрание отново бяха изненадани от поредната смяна на собствеността. Председателят на СОС Владимир Кисьов заяви, че на 22 юни е поискана справка от акционерната книга. Такава е била дадена два дни по-късно, като в нея не е била отбелязана никаква промяна в състава на акционерите. На 27 юни годишното общо събрание е започнало с представянето на 11-те нови собственици на акции в банката. Официално те са изкупили дела на частните дружества "Софийски аптеки", "Софстрой", "БСК Средец", "СМФ - Монтаж на инсталации и уредби" и "София" по номинал. Тези фирми държаха блокиращата квота в институцията след тайна продажба през зимата на дела на общинските дружества "Пътища и съоръжения", ВиК и "Софинвест". За сделката прокуратурата обвини Павлов и изпълнителния директор Васил Пиралков в престъпление по служба.


Юридическите кантори "Ненов и съдружници" и "Томов и Томов" са препоръчали сменените ръководства на общинските фирми да заведат дела в съда, с които да поискат обявяване на тези сделки за нищожни, каза Кисьов. Двете кантори бяха наети от СОС да направят правен анализ на банката, който да каже по какъв начин общината може да си върне контролния пакет акции.

В същото време продажбата на общинския дял в Общинска банка продължава. Междувременно международни финансови институции като "Дексия" препотвърдиха намерението си да изкупят дела на общината, който заедно с този на общинските фирми надхвърля 70%.

----------------

Новите акционери на Общинска банка

Акционери дял
"Мина Черно море Бургас" ЕАД - 3%
"Атоменергостройпрогрес" ЕАД - 2.9624%
"Мина Балкан 2000" АД - 2.9448%
"Мина Станянци" АД -2.932%
"Инеркомерс груп +" ЕООД -2.8807%
"Минна компания" ЕООД - 2.841%

"МАХ 2003" ЕООД -

2.577%

"Атоменергоремонт" ЕАД -

2.064%
"Топлофикация Габрово" ЕАД - 2.04%
"Брикел" - 1.3993%
"Топлофикация Велико Търново" АД - 0.7333%

Източник: Столичен общински съвет

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK