Свърши отсрочката за заведенията без "цигарена" вентилация

От 1 юли контрольорите на Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) ще глобяват всяко заведение, което не е изпълнило изискванията за пушенето, които Министерството на здравеопазването наложи в началото на годината. Причината е, че на 1 юли изтича шестмесечният гратисен период, който собствениците получиха през януари, за да приведат кафенетата и ресторантите според нормите. Тези, които не са го направили, ще бъдат глобени от 50 до 100 лв., а при повторно нарушение санкциите ще са двойни.

Няма да има някакъв особен начин, по който ще се извършват проверките, казаха от столичната инспекция (бившата ХЕИ). Оттам обаче са притеснени как ще успеят да направят графиците на служителите си, тъй като доста от тях били в отпуск и няма кой да обикаля заведенията. Досега инспекторите пак ходеха по проверки, но работата им беше най-вече да разясняват изискванията на наредбата за тютюнопушенето.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин заяви вчера, че почти всички заведения вече са изрядни. Проблем щеше да има, ако нямаше гратисен период, но мисля, че за тези шест месеца всички взеха нужните мерки, каза той. В началото на годината асоциацията протестира много остро срещу наредбата с мотива, че оборотите ще паднат драстично. Според Рагин страховете от загуби не са се оправдали.


Собствениците на заведения обаче не са така категорични. Проблеми нямат само големите пицарии, ресторанти и кафенета, които имат отделни зали за непушачи. При по-малките заведения, където местата са смесени, собствениците са недоволни. Масите без пепелници стоят празни и това ни ощетява, твърдят те. Положението е най-лошо при малките квартални кафенета или баровете, където се продава само алкохол. Почти никъде в тях няма климатици, отделни зали или прегради.

----------------

Според наредбата всяко заведение трябва да има отделно място за пушачи. Ако помещението е с повече от 60 места, задължително трябва да има отделна зала. Ако е по-малко, собственикът му може да постави пепелници на половината маси, като те задължително трябва да са преградени. За тази цел може да се ползва стена, завеса или дори саксии с цветя, поясниха от здравното ведомство преди време. Навсякъде, където се пали цигара, обаче трябва да има климатик, който да осигурява непрекъснато пресен въздух - не по-малко от 40 куб.м на час за всяко място. Освен всички изисквания собственикът трябва да има документ от лаборатория, който да доказва, че вентилацията отговаря на изискванията. В цялата страна има определени фирми, които могат да издават удостоверенията, техните имена са публикувани на сайта www.nab-bas.bg. Цените определя всяка лаборатория, обикновено те зависят от броя на местата в заведението. Ако някой собственик още няма такъв документ, едва ли ще успее да си извади навреме, тъй като процедурата трае десетина дни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK