Висш съдия се оплака от прокурорско подслушване

Съдии се подслушват от прокуратурата, заяви в сряда зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков. Според него това ставало най-често по анонимни сигнали. Зам. главният прокурор Христо Манчев отрече подобна практика. Той обясни, че прокурорът не може да подслушва никого, тъй като разрешението за използване на специални разузнавателни средства се дава от съдия, а телефоните се следят от МВР.

Междувременно Висшият съдебен съвет (ВСС) прие резултатите от одита на ремонта на Съдебната палата в София. Той беше направен от експерти на съвета и заключението му е, че няма извършени нарушения. Целта на проверката беше да се сложи край на споровете между съдиите и прокурорите дали при строителните дейности е нарушен законът.

Манчев и председателят на ВКС Иван Григоров подложиха на "кръстосан разпит" одитора Валентин Ангелов, който представи проверката пред ВСС. Накрая обвинителите в съвета заявиха, че тя е непълна, и отказаха да се съгласят със заключенията. В 60 страници от доклада са констатирани нарушения, а накрая изводът е, че няма нарушения, това е двуличие, заяви главният прокурор Никола Филчев.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK