БСП предлага час за гласуване в парламента

Да се въведе ден и час за гласуване на законите, предвижда проектът за правилник на 40-то Народно събрание, който левицата ще предложи за обсъждане още на първото заседание в понеделник. Това обяви в сряда пред БНР социалистът Любен Корнезов.

От левицата предлагат да се увеличат двойно санкциите за депутатите, които без уважителни причини отсъстват от заседание, и за гласуващите с чужди карти. Според проекта министрите, които не са отговорили на предвиден в програмата депутатски въпрос, ще бъдат задължени в 7-дневен срок да дават обяснение в пленарната зала за забавянето. По текущи въпроси пък контролът можело да се провежда и в парламентарните комисии. Корнезов лансира и идея безспорните текстове на второ четене да не се докладват в зала, а да се прилагат към стенографския протокол.

В сряда т.нар. контактна група, в която участват представители на всички парламентарни сили, е постигнала съгласие левицата като най-многобройна да излъчи председател на Народното събрание, съобщи зам.-шефът на БСП Румен Овчаров.


Името щяло да бъде обсъдено на пленума на социалистите в неделя. Следващите по големина групи - НДСВ и ДПС, ще имат постоянни зам.-председатели, а останалите четири ще излъчват още един заместник на ротационен принцип за 6 месеца. Ръководството на парламента ще бъде избрано в понеделник.

"Атака" измести десните от традиционно заеманите от тях места в десния сектор на пленарната зала, след като вчера беше уточнено разпределението на банките и на стаите в кулоарите.

Според постигнатото споразумение подреждането да е в зависимост от броя на депутатите "Атака" ще има пет челни места в десния сектор, а ОДС - четири. ДСБ и БНС ще делят задната част на този сектор. "Коалиция за България" остава в лявата част на пленарната зала, а НДСВ и ДПС - в централната. Всички политически сили с изключение на БНС ще сменят и работните си стаи.

-----------------

Около 30 хил. лв. струва освежителният ремонт на основната сграда на парламента, съобщи главният секретар на Народното събрание Огнян Аврамов. Той уточни, че сградата е боядисана отвътре и са лакирани дървените мебели и ламперията. Освен това е монтирана рампа за достъп на хора с увреждания до пленарната зала.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK