Сали Бериша се завръща

Бившият албански президент Сали Бериша, който беше начело на страната си от 1992 г. до 1997 г. и се превърна в символ на падането на комунизма, се завръща на власт след осем години в опозиция. Той се възприема от мнозинството като човека, извадил страната от изолацията, в която беше изпаднала в продължение на почти половин век под диктата на Енвер Ходжа.

Сали Бериша е роден на 15 октомври 1944 г. в мюсюлманско селско семейство в Тропоя (Северна Албания). По образование е кардиолог. Той е бил член на Комунистическата партия до края на 1990 г., когато хвърля членската си карта и създава Демократическата партия. Благодарение на ораторския си талант Бериша превръща студентски бунт в движение, което разклаща комунистическия режим. Това довежда до въвеждане на многопартийната система и избирането му за президент през март 1992 година.

Сали Бериша либерализира бързо икономиката и отваря страната към света. През 1994 г. Албания е сред първите бивши комунистически страни, които се присъединяват към програмата на НАТО "Партньорство за мир", а на следващата година е приета в Съвета на Европа.


Икономическите реформи обаче предизвикват силно народно недоволство, което противниците му се стараят да използват.

Усилията на президента за засилване на правомощията му изиграват лоша шега през 1997 г. Страната е обхваната от вълнения, предизвикани от рухването на финансовите пирамиди. Започналите въоръжени междуособици вземат 2000 жертви, а стотици албанци се опитват на гумени лодки да намерят спасение в Италия. Кризата принуждава Бериша да подаде оставка като президент. Преди това той с манипулации и силови методи печели втори мандат.

Осемте години в опозицията, изглежда, са го принудили да загърби образа си на политик с твърда ръка за сметка на диалогичния, на търсещия съюзници в управлението лидер. Бериша дори потърси помирение със старите си другари и съоснователите на Демократическата партия, които някога изгони от редиците й.

Той се завръща на върха на държавната политика с обещанието за операция "Чисти ръце". А дали това ще доведе до "няма по-хубаво чувство от това да видиш политическия си противник да лежи на бойното поле, проснат от удар в лицето", само времето ще покаже.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK