И новият председател тръгна срещу гласуването с чужди карти

Роденият в Ню Йорк заместник-председател на БСП и бивш външен министър в кабинета "Виденов" Георги Пирински оглави Народното събрание. Той беше избран за председател на 40-ия парламент с гласовете на БСП, НДСВ, ДПС, четирима от "Атака" и седем от БНС. Също като предшествениците си Пирински обеща да не допуска гласуване с чужди карти, липса на кворум и губенето на парламентарно време.

Пирински е бил вицепремиер в кабинетите на Георги Атанасов (ноември 1989 - февруари 1990 г.) и на Андрей Луканов (септември - декември 1990 г.). Кандидатурата му за президент през 1996 г. е отхвърлена от ЦИК заради липса на българско гражданство по рождение. Завършил е "Икономика на външната търговия" във Висшия икономически институт.

Парламентът избра и седем заместник-председатели, трима от тях заемаха тази длъжност и в 39-ото Народно събрание - Любен Корнезов от левицата, Камелия Касабова от НДСВ и Юнал Лютфи от ДПС. Останалите зам.-председатели ще са на ротационен принцип - Петър Берон от "Атака", Филип Димитров от ОДС, Екатерина Михайлова от ДСБ и Анастасия Мозер от БНС. Временната комисия за подготовка на правилника на Народното събрание беше оглавена от Любен Корнезов. Депутатите избраха и 11 временни секретари.

В първия ден на Народното събрание "Атака" внесе проекторешение за незабавно изтегляне на контингента ни от Ирак, както и промени в Закона за радио и телевизия и обръщение към ръководството на БНТ да бъдат свалени новините на турски език. Те са депозирали и промени в закона за съдебната власт и закона за приватизация, с които "се премахват ограниченията пред прокуратурата да атакува приватизационни сделки", съобщи лидерът им Волен Сидеров. От ДСБ предлагат да се сформира парламентарна комисия, която да се проучи сигналите за нарушения в изборния ден.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK