Кратки новини от публичния сектор

Психолози проучват отношението към болните от рак

Чрез специална анкета Центърът за психологически изследвания ще проучва мнението на българите дали болните от рак в страната са обречени на смърт. Според Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания едва 25% от заболелите получават нужните лекарства. Резултатите от анкетата ще се изпратят до Европейската комисия и Демократичната комисия към Конгреса на САЩ.

Тубдиспансер в Лясковец преглежда безплатно


Безплатни флуорографски прегледи за диагностика на ранна туберкулоза прави за жителите на Лясковец диспансерът за пневмофизиатрични заболявания. Причината за профилактиката е големият процент на заболели от туберкулоза от началото на годината. Лекарите обясняват това с бум на заболяването в района през петдесетте години и липсата на имунизации, особено сред малцинствата.

Близо 2 хиляди кандидат-студенти писаха за Далчев

"Предмет и смисъл в лириката на Атанас Далчев" е темата, която бе изтеглена на днешния кандидатстудентски изпит по български език и литература във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий", съобщиха от ректората. Върху нея писаха 1988 кандидати. "Воля и страдание в поезията на Пенчо Славейков" и "Бит и героизъм в романа "Под игото" на Иван Вазов" бяха двете контролни теми, изтеглени в залата. Атанас Далчев не се е падал на кандидатстудентските изпити във Велико Търново през последните 10 години, казаха преподавателите.

Държавата ще плаща заплата на бедните от 13 общини

Държавата ще поеме разходите за заплати и осигуровки на 1237 безработни от тринайсетте най-бедни общини в страната. По проекта "Преодоляване на бедността" са одобрени 61 проекта за заетост на частни фирми, общини и неправителствени организации. Между тях преобладават селскостопански, комунални, екологични, лесовъдни, ловностопански и строително-ремонтни дейности.

Конференция по онкология ще има в Алебна

Национална конференция за лечение на пациенти с колоректален карцином ще се проведе на 16 юли в „Албена”. Лекции ще изнесат водещи български специалисти, сред които доц. д-р Валентина Цекова, доц. д-р Асен Дудов и д-р Галина Куртева.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK