Севлиевски брани "Марица-изток" за обгазяването

Екологичното министерство съобщи, че обгазяването на Стара Загора през почивните дни е станало заради едновременната работа на "Брикел” ЕАД, Гълъбово, и тецовете "Марица-изток" - 2 и 3. При натоварването, с което са работили трите обекта, за едно денонощие в атмосферата се изхвърлят 2160 т серен диоксид. Натоварването на централите в комплекса "Марица-изток" няма да бъде намалено, защото липсват убедителни доказателства, че те са обгазили Стара Загора. Това пък заяви енергийният министър в оставка Мирослав Севлиевски. По думите му имало само умозаключения в становището на Районната инспекция по околна среда и водите без реални факти, коментира той. Според Севлиевски необходим е "задълбочен анализ на направените изследвания". Количествата серен диоксид, отчетени вчера от еколабораторията на централата, са били под прага на нормите.

В понеделник РИОСВ препоръча на ТЕЦ"Марица-изток 2" да намали натоварването, за да бъде преодоляна опасността от ново замърсяване на въздуха в града. Екоинспекцията и кметът на Стара Загора Евгений Желев смятат централите за основен виновник за обгазяването в събота. Според Севлиевски ТЕЦ"Марица-изток 2" вече е намалила натоварването си с 200 мегавата заради аварийно спиране на един от блоковете.

Натоварването на сто процента на централите се наложи заради спирането на трети и пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и напрежението, създадено в мини "Марица-изток". Причината за него пък беше намаленото производство на въглища заради по-голямата мощност, на която работеха водните централи след пороите. Във вторник АЕЦ "Козлодуй" обяви, че е пуснат спреният за планов ремонт трети блок, който е зареден със свежо ядрено гориво. Натоварването на четвърти и шести блок е съответно 88% и 96%, а пети блок не работи. България има около 800 мегавата разполагаеми мощности при потребление от около 3800 мегавата.

Севлиевски каза още, че до три години ще бъде завършен проектът за изграждане на сероочистващи инсталации на първите шест блока на ТЕЦ "Марица-изток 2". Сега такива инсталации имат само седми и осми блок, но в момента и двата не работят. През август ще бъде пусната едната от сероочистките, която в момента е в ремонт, а през октомври - втората. От началото на годината досега топлоцентралата плаща средномесечно по 27 хил. лв. за превишени емисии серен диоксид от старите съоръжения. Енергийният министър в оставка изрази учудването си, че до момента дружествата и общината не са намерили 180 хил. евро за закупуването на системата за мониторинг на замърсяване.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK