Фондът за лечение на деца иска бюджет от държавата

Заради липсата на дарения ръководството на център "Фонд за лечение на деца в чужбина" мисли да помоли държавата за постоянно финансиране, съобщи директорът му д-р Николай Добрев. Едва 107 хил. лв. са събрани за първите шест месеца от основаването на фонда. Ако нищо не се промени, до средата на другата година ще останем без средства, допълни той.

Фондът беше основан от правителството в края на миналата година с идеята в него да се набират средства от дарения, с които болни деца да се пращат на лечение в чужбина, ако в България не може да им се помогне. За да започне дейността си, кабинетът отпусна от държавния бюджет 5 млн. лв., а 500 хил. лв. добави НДСВ. Така на старта имаше 5.5 млн. лв., а за половин година от дарения към тези средства се прибавиха само 107 хил. лв, които се равняват на едва около 2% от първоначалния фонд. Повечето преводи са от по 1-2 лв. В същото време са похарчени 1.7 млн. лв., с които на лечение в чужбина са изпратени 19 деца. Още 40 молби чакат одобрение.

Заради недостиг на средства преди два месеца от фонда помолиха за съдействие и бизнеса. Тогава представители на повечето работодателски организации и на пет големи компании обещаха да помогнат. Досега обаче само една от фирмите е дарила известна сума, каза д-р Добрев. По закон и компаниите, и физическите лица са освободени изцяло от данъци върху сумите, които превеждат към фонда. Затова твърде вероятно е фирмите да изчакват края на годината, за да преценят размера на дарението, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян.


Той предположи също, че все още не е изживяно и недоверието спрямо процедурите за взимане на решения за кого точно да се отпускат парите. Тебеян предположи, че фирмите са недоверчиви към "общата каса" и ще са по-отзивчиви, ако познават конкретните случаи. От Асоциацията на индустриалния капитал допълниха, че писма с разяснения за дейността на фонда са разпратени до всички компании - членове. Самият административен екип на асоциацията също отделя пари от заплата, но изчаква края на годината, за да се събере по-солидна сума.

Освен промени във финансирането от фонда ще настояват и за разширяване на дейността му. Ще поискаме при възможност чуждите специалисти да лекуват децата у нас, вместо да пращаме всички в техните държави, поясни д-р Добрев. Друго предложение е фондът да купува протези, които не се произвеждат или внасят в страната, но поставянето им да става в българските болници. Номерът на сметката на фонда в централното управление на БНБ е 3000128907, кодът е 6619661-1, а БИН-ът 730201000-1.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK