Турската преса: “Криза в България”

Под заглавия "Криза в България" ("Хюриет"), "Расистите тръгнаха да обсаждат парламента" ("Миллиет"), "Расизмът показа зъби" ("Радикал") , "Гласуването на вот на доверие в България остана за днес" ("Заман") и др., днешните турски вестници съобщават, че гласуването на вот на доверие на проектокабинета на БСП и ДПС беше отложено, след като опозицията напусна парламентарната зала, предаде Българското Национално Радио.

Вестник "Хюриет" коментира, че новият кабинет, в който наред със социалистите има и четирима министри-турци, се е сблъскал със силната съпротива на опозицията. Вестникът коментира, че задълбочаващата се политическа криза може да доведе до предсрочни избори и това ще навреди на целта на страната да стане член на ЕС през 2007 г.

Вестник "Радикал" отбелязва, че изборите, организирани на 25 юни с надеждата за определяне на управление, което ще отведе България до ЕС през 2007 г., са отворили път към дълбока политическа криза и национализмът се надига. Всички вестници съобщават, че коалиция Атака е организирала вчера протест пред парламента срещу участието на турци в правителството.


Изданията определят коалицията като крайнодясна ("Хюриет", "Радикал"), крайно националистическа ("Миллиет"), расистка ("Заман"). Вестниците пишат, че по време на протеста лидерът на Атака Волен Сидеров е издигнал лозунги "Не на етническата турска партия ДПС!, Не искаме турци във властта!".

Вестниците цитират изказване на Сидеров, че във всички министерства в България има турци, а в някои министерства се говори само на турски. Изданията цитират още следните думи на Сидеров, казани на митинга: "Наричат българите гяури. Не искаме такова турско правителство. Кандидат-премиерът Сергей Станишев си е сложил фес на главата и се опитва да служи на лидера на ДПС Ахмет Доган. Няма да позволим това". Вестник "Радикал" и в-к "Миллиет" пишат, че по време на митинга са били издигнати плакати с лика са Станишев с фес на главата, плакати с картата на България, на която има турско знаме, както и лозунги с текст "Българи, спасете България", "Аз съм българин, не искам да бъда помак или турчин", "Не искаме да сме турски санджак" и други. Вестник Радикал пише, че по време на митинга на Атака е имало картини, напомнящи периода на комунистическия лидер Тодор Живков, приложил асимилация спрямо турците.

Вестниците посочват, че Сидеров е поискал предсрочни избори и е казал: "Ще съставим чистокръвен български кабинет". Изглежда трудно колацията на БСП и ДПС да получи резултат и при гласуването днес, отбелязва в.Радикал. Изданието уточнява, че двете формации имат общо 116 места в парламента и не им достигат пет гласа, за да получат необходимото мнозинство за подкрепа на техния кабинет. Вестник "Радикал" коментира, че ако социалистите не могат да съставят правителство, изглежда трудно това да направи и втората парламентарна сила - Национално движение Симеон Втори, която ще получи след тях мандат да състави кабинет. При това положение на дневен ред може да дойдат предсрочни избори, пише вестникът.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK