И фирми протестират срещу инсталацията за боклуците

Производителят на месни продукти "Браво" е сезирал прокуратурата за разкритата в комбината "Кремиковци" площадка за балиране и съхранение на софийските отпадъци. За това предупреди общинският съветник от ДСБ Атанас Кундурджиев. Тази площадка в момента "спасява положението" в очакване да се намери алтернативно на Суходол депо.

"Браво" има цех на 150 м от инсталацията и се опасява от вредни въздействия върху продукцията си. В жалбата до прокуратурата компанията се позовава на нарушението на няколко наредби и закони. Кундурджиев цитира и жалба от фирма "Монтел" АД, която също има производство в "Кремиковци". Тя се е обърнала към пожарната заради опасността от взрив, тъй като в близост до площадката за балиране има бензиностанция. От "Монтел" се жалват и за лоша миризма.

Общинарите обвиниха Кундурджиев, че мисли повече за интересите на фирмите, отколкото за тези на общината. "Ако ни осъдят утре за милиони, кой ще е потърпевш", отговори им той. Прокуратурата обеща да не се намесва, докато не се произнесе Регионалната инспекция по околна среда, каза и.д. кметът Минко Герджиков. 


----------

По проблема с боклука в София вчера се произнесе и омбудсманът Гиньо Ганев. Той призова прокуратурата да потърси отговорност от общинарите, които с години са бездействали по проблемите с отпадъците, но отказа да ги назове поименно. Според омбудсмана решението на екоминистъра в оставка Долорес Арсенова да не се прави оценка на въздействието върху околната среда на инсталациите за пакетиране на отпадъци е в нарушение на закона. Ганев разкритикува екоминистерството и затова, че не е санкционирало общината, когато не е спазила сроковете за закриване на сметището в Суходол.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK