Бързият избор на Ф-18 смути бивши шефове на ВВС

Трябва да се подходи внимателно към избора на нов изтребител за българските военновъздушни сили (ВВС) и той не може да бъде предварително определен. Това заявиха в понеделник пред БТА бившите командващи на ВВС ген. Стефан Попов и ген. Димитър Георгиев, коментирайки информацията за официален интерес на България към суперскъпия и модерен изтребител Ф-18 "Супер хорнет".

В понеделник "Дневник" съобщи за изпратено от българското Министерство на отбраната писмо до военноморските сили на САЩ, в което за първи път държава заявява официално интерес към изтребителя. "Супер хорнет" е на въоръжение само в САЩ. България проявява интерес към 16 самолета Ф-18, както и към 12 машини Ф-5. Един изтребител "Супер хорнет" струва от 54 до 60 млн. долара. Така цената на сделката може да надмине 1 млрд. долара. Ф-18 е почти два пъти по-скъп от Ф-16 и "Грипен" - предлагани от другите два кандидат-доставчика "Локхийд Мартин" и "Грипен". "Не бива да "заковаваме" самолета. Трябва да се подходи много внимателно към избора му, защото освен качествата е важна и по-нататъшната му поддръжка, която трябва да се съобрази с икономическите ни възможности, въоръжението също е скъпо", коментира ген. Георгиев. Той определи Ф-18 като много добър самолет, но добави, че и другите типове машини са добри и всичко зависи от финансовата страна и възможностите за поддръжка.

Според ген. Попов за избора на изтребител са необходими ясни критерии и открита процедура. Дали ще бъде Ф-18, Ф-16, "Грипен" или друг самолет е въпрос на доста продължителен процес, каза той. По думите му обаче изборът не може да бъде предрешен в полза на който и да било. Ф-18 трябвало да бъде оценен и да участва наравно с другите в конкурс. Информацията е, че е по-скъп, каза Попов, като добави, че цената може да варира в зависимост от много условия. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK