Архитект сложи ред при промяната на статута на земеделски земи

За втори път столичният архитект Юлиян Македонски успя да отмени спорни текстове от наредби на министъра на регионалното развитие Валентин Церовски.

Върховният административен съд реши, че при урегулирането на земеделски земи в жилищни трябва да се спазват нормативите за лице и площ на парцела, както е в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Съдът отмени част от текст от наредба №7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии на министъра в оставка Церовски. Арх. Македонски искаше цялостна отмяна на чл.46, ал.2 от наредбата. Мотивите му бяха, че спорният текст противоречи на конституцията и ЗУТ. Разпоредбата засяга т.нар. земи по параграф 4. Те бяха раздавани преди 1989 г. за "самозадоволяване" на потребностите на населението и бяха с максимална площ до 600 кв.м. Оспорваният текст предвиждаше, когато земите по параграф 4 се обособяват като вилни и жилищни зони, с подробния устройствен план регулационните линии на имотите да се прокарват по съществуващите граници, като не се спазват нормативите за лице и площ, посочени в ЗУТ. Според съда е недопустимо допълването на закон с подзаконов нормативен акт. Съдът обаче не е отменил искането регулационните линии да се прокарват по съществуващите граници на поземлените имоти.

Това е второ дело, спечелено от арх. Македонски срещу наредба на строителния министър. Преди това съдът отмени текстове от друг подзаконов нормативен акт на Церовски, според който по изключение архитектите и строителите не бяха длъжни да изравняват сградите до едно ниво, когато строят на калкан. Македонски доказа пред Върховния административен съд, че законът задължава при строителство калканните стени да се покриват напълно и не може да има изключения.

Сега архитектът обмисля да заведе следващото дело срещу наредба на Церовски. Македонски съобщи, че се готви да оспори цялата нова глава "Устройство на Черноморското крайбрежие" в Наредба №7. Промените в нормативния акт станаха факт няколко дни преди парламентарните избори. Новата глава съдържа преписани текстове от неприетия и силно оспорван проектозакон за Черноморското крайбрежие. Целта беше да се въведе ограничителен режим на застрояване на двукилометровата зона край брега. Според Македонски нещата не трябва да се решават кампанийно и на парче. Целта на промените в наредбата е благородна, но това трябва да стане със закон, а не със спорен нормативен акт, смята архитектът.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK