Проектът за добив на злато в Крумовград се обсъжда в четвъртък

Обществеността на Крумовград и жителите на село Звънарка ще обсъдят проекта на канадската компания "Дънди прешъс майнинг" за добив на злато край Ада тепе. Обсъжданията ще се проведат в сряда и четвъртък и от тях зависи дали екоминистерството ще одобри проекта на инвеститорите.

Откритият добив е обезопасен и по никакъв начин няма да причини замърсяване в Родопите, обясни пред БТА Ирена Стамболиева, еколог на "Болкан минерал енд майнинг", дъщерната компания на "Дънди прешъс".

Хората в региона протестират срещу инвестиционния проект на канадците от миналата година. Те се опасяват, че при добива ще се използва отровен цианид. Според еколозите този рудодобив е опасен за хората и природата, а при авария цианидното замърсяване ще засегне цялото поречие на реките Крумовица, Арда и Марица. Според инвеститорите обаче технологията била безопасна и се използва на 450 обекта в цял свят, включително в страни, известни с високите си екологични изисквания като Финландия, Франция, Испания и Нова Зеландия. Проектът предвижда след приключването на добива площта да бъде рекултивирана. Само пет процента от площта на хълма Ада тепе ще бъдат разкопани. Ще се работи на площ 70 хектара и ще се добиват по 850 000 тона руда годишно.

По искане на еколози Върховната касационна прокуратура е спряла проучването за добив на злато край панагюрското село Попинци, съобщиха вчера от Федерацията на природозащитните организации. Трети месец местните хора протестират срещу инвестиционните намерения за добив на ценния метал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK