Въвеждат се нови норми при работа с компютър

С наредба на Министерството на труда, публикувана в последния брой на Държавен вестник, се въвеждат нови, по-подробни изисквания към оборудването на работното място при работа с компютър. Нормите не се отнасят за шофьорски кабини и за борда на транспортни средства с дисплеи, за компютърни системи, предназначени за обществено ползване, за преносими системи, които не се ползват продължително на работното място, за калкулатори, касови апарати и пишещи машини с екран, но важат за дисплеите в електрическите и телефонните централи.

Новата наредба отменя старата от 2002 г. за условията на труд при работа с дисплеи, но в много отношения я повтаря като изисквания към работодателите. Остава задължението на собствениците на фирми и предприятия да организират очни прегледи, преди служителят да започне работа с компютър и после на всеки 3 години за хората под 40 години и всяка година за навършилите тази възраст, както и при оплаквания за проблеми с очите, които може да се дължат на работата с електронния екран. Работодателят трябва да осигури за своя сметка средства за корекция на зрението на работещия, ако очният лекар е установил нарушения като резултат от работата с монитор. В предишната наредба беше конкретизирано, че предпазното средството са очила и те се купуват от шефа на компанията само ако са различни от тези, използвани в извънпрофесионалната дейност.

С новия документ се премахват конкретните изисквания за осветеност около работещия, както и към температурата на въздуха.


Според наредбата е необходимо работното място да е организирано така, че източниците на светлина да не предизвикват директен блясък, а общото осветление да осигурява подходящ контраст между екрана и заобикалящата го среда. Относно микроклимата е записано само, че в работните помещения се осигурява и поддържа необходимо ниво на влажност. В предишния нормативен акт бяха подробно описани задължителни норми на температурата на въздуха, относителната влажност и дори скоростта на движение на въздуха.

Както и досега работодателите са длъжни да осигурят клавиатура с матова повърхност за предотвратяване на отразения блясък. Почивките при работа с видеодисплей продължават да са регламентирани с наредба от 1999 г., която предвижда на всеки час работа с компютър 15 минути почивка.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK