Една трета от хората на хемодиализа имат хепатит

Напоследък се увеличават пациентите на хемодиализа, които се заразяват с хепатит В и С, предупреди Петър Ананиев, председател на Фондацията на пациентите с бъбречна недостатъчност и хемодиализираните. Според него причината е в недостатъчно добрата хигиена. Заради това той е разпратил писма до всички 63 хемодиализни центъра в страната с молба да се спазват стриктно изискванията, които са заложени в медицинския стандарт. Според тях носителите на хепатит трябва да се лекуват на отделни апарати, а след всяка процедура техниката трябва да се дезинфекцира.Вярно е, че има подобна тенденция на увеличение, но причините са съвсем други, коментира доц. Валентин Мушеков, национален консултант по хемодиализа. Според него нарастването се дължи на разширяването на изследванията, както и на удължаването на живота при тези хора заради напредването на медицината, а не на лоша хигиена. "Невъзможно е апаратите да не се дезинфекцират.
Те са програмирани да се почистват след всеки пациент, иначе няма да тръгнат", обясни той. Освен това заразата не може да се предаде чрез машините, тъй като частите, които са в досег с кръвта на хората, са за еднократна употреба и директно се изхвърлят.
Точният прираст на заразените с хепатит В и С сред хемодиализираните не се знае, защото отскоро се правят подобни проучвания. През 2004 г. от всички 2423-ма болни на диализа носители на двата вируса са 34%, или 804 души, каза доц. Мушеков.
Повечето от тези хора - 551, са заразени с хепатит С, а 253 - с хепатит В. За малцина от тях обаче това има фатални последици, обикновено нашите пациенти си отиват от сърдечно-съдови заболявания, поясни доц. Мушеков.
Основната причина за появата на хепатит е големият брой на интервенциите при хемодиализата, като заразата обикновено се предава чрез ръцете на медицинския персонал. За да живеят болните, кръвта им трябва да се прочиства през апаратите три пъти седмично, или около 150 за една година. Следователно медиците трябва да прободат ръцете им с игли от 600 до 1000 пъти. При толкова много манипулации е възможно да стане заразяване, дори сестрата да сменя ръкавиците си постоянно и да спазва изрядна хигиена, поясни доц. Мушеков.
За да се сведе рискът до минимум, трябва периодично да се правят изследвания на пациентите. Освен това трябва да се слагат ваксини както на хората на диализа, така и на медиците, които също са застрашени от хепатит. Тези правила са част и от медицинския стандарт, но те не се спазват съвсем точно от някои лекари.
Проблем е и финансирането - по 60 лв. получават болниците за тази дейност от Министерството на здравеопазването, често обаче тези пари не стигат до центровете, а се пренасочват към други отделения, твърдят и медиците и пациентите. Заради липсата на средства не са подменяни и апаратите за хемодиализа, въпреки че това трябва да става на всеки 4-5 години. Друг голям проблем за болните е, че някои медици използват остаряло лечение. Според изискванията диализа трябва да се прави само с разтвори на бикарбонатна основа. В доста центрове обаче се ползват ацетатни разтвори, чието въздействие върху състоянието на пациентите не е толкова добро.
Единствената причина за това е криворазбраното чувство за пестене от някои колеги, каза доц. Мушеков. Сред местата, където безнаказано продължава да се прави ацетатна диализа, са Перник, Кюстендил, Дупница, Враца, Видин и Добрич, каза и Ананиев.
Той помоли, ако някой може, да подари на фондацията факс и ксерокс.
----------------

Хепатит при пациенти на хемодиализа (в %)
държава хепатит В хепатит С
Италия 4.3 47-60
Испания 2.8 19-30
България 9.1 25.2
------------------
Причините за смърт при хората на хемодиализа (в %)
заболяване смъртност
инфекции 3.8
сърдечно-съдови 54
мозъчно-съдови 27
Източник доц. Валентин Мушеков

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK