Американци подариха софтуер за екоизследвания

Трима служители на Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново получиха в сряда сертификат за работа с американския софтуерен продукт AGWA. Така специалистите сами ще обработват ландшафтно-екологични изследвания, с чиято помощ ще се знае как може да се реагира при всяко замърсяване в района.

Представянето на AGWA направи д-р Дариус Семенес в предпоследния ден на работната среща, посветена на приложението на ландшафтните изследвания за оценка на околната среда. Форумът се провежда във Велико Търново и е част от научната програма на НАТО “Предизвикателства на съвременното общество”. Той събра представители на 15 страни - специалисти в областта на екологията, ландшафтните изследвания, дистанционните методи, географските информационни системи. Срещата се организира от Географския институт на Българската академия на науките и Американската агенция по околна среда в сътрудничество с РИОСВ. След демонстрацията на AGWA регионалната екоинспекция получи безвъзмездно копие от иначе доста скъпия продукт. Той е създаден на базата на географските информационни системи. В електронен вариант са представени всички географски характеристики на района, животински и растителен свят, подземни кладенци и други, както и наличните пречиствателни станции и замърсители.

Според проф. Марияна Николова от БАН ландшафтът във великотърновския регион представя много добри условия за развитието на туризма, а немалка част от обектите в басейна на река Янтра са уникални и за да се експлоатират, трябва да останат екологично чисти.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK