Един ден в общината

Първият работен ден на Столичния общински съвет след ваканцията премина лежерно и още в лятно настроение. Вчера общинарите отметнаха апатично около 20 точки. Представителите на различните партии все още не са влезли в изборна кондиция, макар някои кандидати за кмет вече да са обявени, напротив - разноцветни общинари си бъбриха приятелски на свободни теми. Вместо да преоформят политически кръгове, съветниците се обединиха в групички по бизнес интереси.

Повишаване на тона имаше само около някои питания към и.д. кмета Минко Герджиков и отчета му за кризата с боклука. Изненадващо общинарите намериха общ виновник за кризата - екоорганизациите, които създавали напрежение сред населението и саботирали усилията им. После си "посипаха главата" с пепел, че досега не са се погрижили за разяснителна кампания сред хората и затова гражданите се поддават на вредни влияния.

По-трудните решения като отстраняването на директорите на два столични пазара, изграждането на парк, който е върху земя на "Софийски имоти", и драмите в общинската фирма "Озеленяване" бяха отложени. Затова пък приоритет се оказа кой ще прави бирфеста и защо София е "накисната" в организацията на зимната олимпиада през 2014 г.


Олимпийската кандидатура

Общинарите откриха едва в четвъртък, че София не може да организира зимни олимпийски игри през 2014 г. Вили Лилков от ДСБ попита Минко Герджиков защо те не са били уведомени за грандиозното събитие. Той определи процедурата по кандидатстването като фарс, обречен на провал, който ще попречи на София да поиска в бъдеще олимпийски игри. Кандидатурата не е била обсъждана от Столичния общински съвет, не е включена в плана за развитие на града и въобще не е ясно колко ще струва на кметството и държавата начинанието.

Леко притеснен Герджиков отговори: "Когато подписвахме кандидатурата на града, бяхме аз - и.д. кмет, Ирена Кръстева, и.д. шеф на Българския олимпийски комитет, и министърът в оставка Лучано. Този факт не е много окуражаващ, но се надявам новото правителство да организира по-добре нещата." Издигането на кандидатурата на София беше гласувано на последното заседание на Министерския съвет преди изборите.

Докато се стигне до подписването на документите обаче, бившият кмет Стефан Софиянски стана депутат, шефът на БОК Иван Славков беше отстранен, а по-късно министерството на Васил Иванов-Лучано беше закрито. Но България вече е официален кандидат и дори са платени всички такси по процедурата.

Бира, рокендрол и тоалетни пред НДК

След олимпийските страсти общинарите "се разхладиха" с темата за бирения фест. Наскоро се разбра, че фирмата "М.И.Г. груп" на Слави Бинев, която организира събитието още от 1999 г., по уговорка със Софиянски не плаща на общината никаква такса. Скандалът е голям, защото бирфестът се организира два пъти годишно, посещава се от хиляди хора, оборотът е огромен, а общината не печели и стотинка от проявата на най-скъпото и атрактивно място в центъра на града.

Вили Лилков попита Герджиков как ще възстанови справедливостта. "Бирфестът е традиция за София, която е хубаво да се наложи. Ако сложим такса, ще трябва да продаваме и билетчета", обясни и.д. кметът. Той се оправда, че компанията на Бинев е организирала досега феста, защото навремето е била единственият кандидат. Герджиков предложи в бъдеще общината да покани харесани от нея фирми и да ги помоли те да се погрижат за ежегодните забавления с бира, кебапчета и музика пред НДК.

Идеята според него е организаторите да се грижат за чистотата и най-важното - за тоалетните. Временният кмет напомни, че тази година е закрил предсрочно феста не заради друго, а защото имало само три химически тоалетни. "Не може да превръщаме пространството пред НДК в обществена тоалетна", поясни той.

Новина с отпадъци и зам.-министър

Никой от общинарите не реагира вчера, когато Минко Герджиков съобщи, че е избрана фирмата, която ще превозва балите с боклук до новото сметище на София. Компанията е "Тракия - РМ", чийто собственик според регистъра ДАКСИ е новият заместник земеделски министър Димитър Пейчев. Конкурс не е имало, има условие той да предложи и терен за резервно сметище, казаха от пресцентъра на общината.

Общинарите така и не разбраха за този конфликт на интереси и не успяха да нападнат Герджиков. Вместо това той отчете добри постижения при борбата с кризата за боклука и дори намаляване на разходите благодарение на удачния избор отпадъците да се балират. Трите площадки, на които ще се пакетира, най-накрая бяха официално обявени. Досега за тях се разбираше от тайни агенти от околните квартали. Та последно ще се балира в кв. "Кремиковци", на гара Искър - на километър от кв. "Дружба", и между кв. "Требич" и с. Мрамор. Фирма "Тракия - РМ" щяла да извозва само за 11-13 евро на тон балите до новото сметище. Така транспортните разходи за боклука щели да паднат с 25%, похвали се и.д. кметът.

Със спестените пари щели да се покрият разходите за купуването на първата машина за балиране, която е на кметството. Отделно от това общината имала спестени 18 млн. лв. към септември. Това обаче не гарантира на столичани, че няма да има повишение на такса смет догодина, защото цените на бензина скачат, предупреди Герджиков.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK