Кратки новини от България

Полицаи пострадаха при безредици в Монтана

Двама полицаи пострадаха сериозно при безредици в кв. "Кошарник" в Монтана в четвътък през нощта, съобщи МВР. Дежурният екип на местното РПУ е бил повикан заради свади и побои в квартала. Двамата служители на реда са били нападнати веднага от жители. На единия е била прорязана ръката с нож, а другият е бил ударен с камък в тила. Нанесени са щети на три служебни автомобила. Двама от нападателите са задържани.

Екоминистърът призна изоставане за ЕС


Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров призна в петък по време на парламентарния контрол, че България изостава в изпълнението на поетите пред ЕС ангажименти в областта на екологията. Преодоляването на това изоставане ще е приоритет в работата на ведомството, обеща той. Според него всички норми ще са изпълнени до 1 януари 2007 г.

Премиерът се срещна със Съюза на издателите

На среща със Съюза на издателите премиерът Сергей Станишев се запозна с проблемите на периодичните издания. По думите му той не е искал толеранс от печатните медии, а е използвал възможността да представи основните насоки в политиката на новото правителство. Издателите припомниха основните проблеми на бранша като твърде високата ДДС-ставка за периодичните издания и факта, че месечните списания не могат да ползват данъчен кредит за непродадената част от тиража си. Развитието на вестниците и списанията ще се спре и от невъзможността да признаят повече от 10% от тиража си за брак - хипотеза, далеч от реалностите на пазара и залегнала в проекта за нов Закон за корпоративното подоходно облагане. Станишев се ангажира с решение на последните два проблема.

Осигурителният доход за юли е 331.50 лв.

Осигурителният доход за юли е 331.50 лв., обяви НОИ. Средномесечният осигурителен доход за периода от 1 август 2004 г. до 31 юли 2005 г. е 322 лв. От него зависи размерът на новоотпуснатите пенсии.

Първанов сезира прокуратурата за Адем Кенан

Президентът Георги Първанов сезира главния прокурор Никола Филчев по повод изявления на ръководителя на нерегистрираната Турска демократическа партия Адем Кенан и във връзка с информация от специалните служби, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът се е обърнал към главния прокурор с искане за проверка с оглед на търсене на наказателна отговорност за престъпления срещу държавата, се посочва в съобщението.

Очакват се още проверки от ЕС

София прави всичко възможно датата на присъединяване 1 януари 2007 г. да влезе в доклада на Европейската комисия (ЕК), който се очаква на 25 октомври. Това каза външният министър Ивайло Калфин във времето за парламентарен контрол. По думите му през януари ще има нови проверки в проблемните според ЕК области. Към март евентуално ще се появи становището на комисията за готовността страната да покрие ангажиментите си, а до средата на 2006 г. страните членки би трябвало да вземат решение по отлагателната клауза.

ОДС предлага намаление на всички данъци

Парламентарната група на ОДС внесе в парламента четири законопроекта за промени в данъчните закони. Предлаганите изменения са за намаляване на всички данъци.

Предложената от ОДС ставка по корпоративния данък е 10% при сегашната 15%. Заедно с това се предвижда премахване на данъка върху дивидентите, който в момента е 7%. Законопроектът за промяна на Закона за ДДС предвижда ставката да се намали от 20 на 18%.

Трима са известните кандидати за кмет на Русе

Трима са засега обявените кандидати за кмет на Русе за предстоящите на 29 октомври избори. След независимия предприемач Севдалин Петров и подкрепения от Българска национално-патриотична партия Антон Рачев вчера стана известно и името на трети претендент. Това е независимият общински съветник инж. Кольо Пазарджиев, издигнат от сдружение “Професионалисти за просперитет на Русе".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK