Скандал с имот разтресе Шкорпиловци

Крайбрежната алея в курорта Шкорпиловци вече е частна собственост, съобщи адвокат Васил Василев, председател на общинската комисия по корупция в община Долни Чифлик. Алеята, която е дълга 160 м, е част от терен с площ 6 декара. Имотът, който е със статут на частна общинска собственост, е бил продаден, а след това и препродаден за месец без одобрението на общинския съвет.

Теренът, който е в една от най-апетитните и още незастроени части на крайбрежието, граничи с пясъчната ивица. Върху него са сградата на пощата, РПУ, здравната служба. На практика теренът от 6 дка представлява целият административен и търговски център на Шкорпиловци.

Сделката по продажбата е станала на 1 юли 2005 г. при цена 34 059 лв. Купувач на терена е ЕТ "Николинка Куликова - Никол". Данъчната оценката е за 399 лв. Като основание за продажбата е посочено постановление на Министерския съвет от 1996 г. Процедурата не е спазена, а продажбата е незаконна, категорични са общинарите от Долни Чифлик. Месец след първата продажба теренът е разделен и препродаден от ЕТ "Николинка Куликова - Никол" на две физически лица за общата сума от 466 лв. Любопитна подробност е, че според акта за частна общинска собственост разположението на имота е в границите на квартал 4, който е рамките на курорта Шкорпиловци, докато в договора за покупко-продажбата, той е описан като част от квартал 5 в с. Шкорпиловци, което е на 3 км от комплекса.

В момента средната цена на терените в района на Шкорпиловци е около 100 евро за кв.м. Това означава, че реалната цена на продадения общински имот е около 1.26 млн. лв., докато общината е получила 37 пъти по-малка сума. По случая са сезирани всички институции. Няма нарушения, каза кметът на Долни Чифлик Стефчо Стоянов. По думите му не е проблем общината да си върне имота и вече дори се водят преговори. Според представения наскоро проект за развитието на Шкорпиловци там ще бъде изградена курортна зона с 25-30 хил. легла. Реализацията му се оценява на около 1 млрд. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK