Версията за държавна намеса в показните убийства срещна отпор

Невярна и некоректна и дори и обидна е публикацията в британската преса. Така коментира в понеделник вътрешният министър Румен Петков статията на в. "Сънди телеграф", посветена на поръчковите убийства в България. В нея се отбелязва и изразяваната от различни източници хипотеза, че тези убийства са свързани с тайните служби и структури на властта. "Трудно обяснимо е как такова издание се въвлича в такава ситуация, от която държавата ни не печели", каза още Петков. Според него кръгове в страната са заинтересувани от наслагването на неприятно впечатление за България.

Депутатът от НДСВ Владимир Дончев нарече пред БНР “пресилена” версията, че убийствата на ключови фигури от организираната престъпност у нас се извършват със съдействието на тайните служби, и посочи, че не са дадени никакви доказателства, които да я подкрепят. Подобно становище изрази и зам.-председателят на СДС и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов. "За да се правят твърдения, че българските тайни служби разчистват хора от подземния свят, те трябва да са подплатени с някакви доказателства. На този етап аз не знам да има нещо друго освен най-общи твърдения", са думите му пред агенция "Фокус". Според него множеството показни убийства в България говорят за нарастващо напрежение в престъпния свят и за разчистване на сметки.

Бившият директор на Националната полиция и настоящ съветник в парламента ген. Василев Василев заяви по БНТ, че всичко е въпрос на доказване: "Мисля, че всички такива прояви, ако бяха осъществявани, отнякъде щеше просто да излезе в пространството освен като думи и като действия." По думите му това е война между престъпни групировки. "Не постъпва достатъчно оперативна информация от агентурата в средите на престъпния свят", посочи като проблем Василев.


Пред Би Ти Ви бившият зам.-началник на Шесто управление на ДС и съветник по националната сигурност на БСП полк. Цвятко Цветков отрече да е разговарял с представител на вестника. Цитираните в статията негови думи са от предишни интервюта и са извадени извън контекста. Той отново заяви, че има тенденция българската организирана престъпност да стане васална територия на транснационалната мафия. Бившият главен секретар на МВР ген. Славчо Босилков, който неотдавна коментира, че МВР няма желание да работи по знаковите убийства, също отрече да е разговарял с вестника.

-------------

По данни от прокуратурата, изнесени след срещата между министър Петков, главния прокурор Никола Филчев и директора на Националната следствена служба Ангел Александров, пет от последните 14 убийства са разкрити и срещу извършителите са внесени обвинителни актове в съда. Това са:

- Асен Петров-Шаки (убит в Княжево, септември 2004 г.)

- Димитър Малчев-Митко Малкия, Живко Иванов и Калоян Савов (разстреляни в кафене от маскирани като попове, юни 2004 г.)

- Милчо Бонев-Бай Миле (убит заедно с петима гардове, юли 2004 г.)

- Константин Димитров-Самоковеца (убит в Амстердам, декември 2003 г. Бележка: Убийството на Самоковеца беше разкрито от холандските власти, а през юни 2004 г. холандския съд осъди извършителя Едвин Векер)

- Стефан Касамаков (убит през март 2004 г.)

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK